Кампания за правата на ”деца в конфликт със закона”

28 септември 2016 | 13:13 Дачев
Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) и „Нова Броудкастинг Груп“ стартират съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона,  гарантиране на достъпа им до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция. Кампанията е в подкрепа реформата в системата на детското правосъдие, за която Уницеф успява да обедини и усилията на Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката и Главната прокуратура на Р България. 
 
Кампанията „Осъдено детство. Справедливост за всяко дете“ стартира в момент, в който Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане пакета от законодателни промени в областта на детското правосъдие - нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, както и свързани с него промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Публичното обсъждане на законопроектите ще продължи до 12 октомври, 2016 г., а документите са достъпни тук. По време на кампанията NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона.  Историите и децата, с които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще запознава зрителите всяка събота в предаването „Събуди се” ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и на обществените нагласи, така че  да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация. 
 
По данни на Националния статистически институт, годишно  над 5 000 деца се разследват за извършване на престъпления, без да са налице гаранциите за справедливо третиране и  за спазване на правата им. Към момента около 300 деца са настанени в различни типове затворени институции, където на практика са лишени от свобода, голямата част от тях без присъда.
 
България е единствената страна в Европейския съюз, която не е хармонизирала системата си за детско правосъдие в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на детето и европейските и международни стандарти с цел гарантиране на справедлив процес и спазване на пълния обем права, с които трябва да разполагат всички деца, включително тези в конфликт със закона.
 
* * * * * * *
 
Част от социално отговорната дейност на Нова Броудкастинг Груп са инициативите "Промяната" (в партньорство с фондация „Reach For Change” стимулира развитието на социалното предприемачество, насочено към създаване на условия за по-добър живот и по-сигурно бъдеще за българските деца) и “Мисия образование” (разкрива проблемите в образованието в търсене на трайна промяна в българската образователна система).


ИЗБРАНО