Мат ЛеБланк подписа с BBC за още два сезона в ”Top Gear”

26 септември 2016 | 20:01 Дачев
49-годишният американски актьор, известен от сериала "Приятели", ще води нови два сезона на хитовото автомобилно шоу "Топ Гиър" - потвърдиха от BBC, цитирани от Variety. Съобщението идва в момент, когато програмата е изправена пред тежката конкуренция на Amazon с тяхно автошоу, с бивши водещи на "Top Gear".

Според таблоида Sun, сделката е на стойност 2 милиона паунда, без да е коментирана заплатата на самия ЛеБланк.

Проблемът на шоуто бе свързан с напускането през лятото на основен ководещ - Крис Евънс, както и с намаляващия му рейтинг и отрицателни мнения от критици и фенове по отношение на воденето. Финалът на сезон 2016 през юли постигна незначителните 1.9 милиона зрители, което е най-слабият резултат от 2002 г. насам.

ЛеБланк влиза в 24-и сезон през 2017 г., негови ководещи ще бъдат Крис Харис и Рори Рийд.

Шефът на BBC Studios Марк Линзи изрази задоволството си от връщането на Мат ЛеБланк - "той стана изключително популярен сред зрителите на Топ Гиър в последния сезон със своя хумор, топлота и очевидна страст към автомобилите и към шоуто. Добре че се връща, за да направи повече за нас".

ЛеБланк и Евънс бяха наети, за да заместят Джереми Кларксън, Джеймс Мей и Ричард Хамън, след като Кларксън бе уволнен през 2015 г. за удар по продуцент. Тримата ще се върнат на екран през ноември в конкурентното предаване "Grand Tour" по "Amazon Prime Video".
Промененият "Top Gear" с ЛеБланк и Евънс дебютира в края на месец май с епизод, който привлече 4.4 милиона зрители във Великобритания (което е по-малко от 5.3 милиона, гледали финалното участие на триото Кларксън-Мей-Хамън). Аудиторията започна да намалява всяка поредна седмица след това.

Шоуто отчете спад на гледаемостта и по BBC America в САЩ, където откриващият сезона епизод бе гледан от едва 388 000 души. Дебютният епизод на предишния сезон, открит от Кларксън, бе привлякъл 530 000 зрители.


ИЗБРАНО