Аня Павлова: президентските избори като флашмоб

24 септември 2016 | 21:40 Дачев
Аня Павлова, политически пиар експерт, коментира в предаването "еМисия България" на BiT:
 
Остават по-малко от два месеца до изборите за президент. И по Конституция се казва, че държавният глава е обединител на нацията. Наистина ли е обединител, гледайки центробежните сили на партийните централи. Аня Павлова, политически пиар експерт, коментира темата в предаването еМисия България.
 
„Новоизбраният президент на България трябва да декларира това, че ще бъде обединител. Това, че редица президенти са избирани със солидната подкрепа на партии, не е нещо страшно. Изборите имат два важни компонента – процедурата и диалога“, обясни Павлова. Тя каза, че от политиците зависи дали искат да имат електорален планктон или мислещи избиратели. Експертът припомни, че в САЩ минималният срок за предизборна кампания е една година.
 
„Тази година в България наблюдаваме демонстративен отказ от страна на политиците да номинират своите кандидати. Възмутително късно представиха кандидатури. ГЕРБ излезе с авангардно решение – произведе послание, без да има кандидат. То гласи – работим в интерес на хората. Ако трябва да го прочетем, то би означавало – хората да не се обременяват да знаят кой е кандидата, а спокойно да изчакат деня на изборите“, анализира Аня Павлова.
 
Тя посочи, че към днешния ден кампания в стил „флаш-моб“ не е проблем на ГЕРБ. В същото време не може да се каже, че ГЕРБ не водят кампания. „При това имат най-добрия говорител на кампанията – Бойко Борисов, с любезното съдействие на МС и някои министри. Това е нормална практика – когато един авторитетен политически деец подкрепя определен кандидат. Това не е толкова голям проблем и се случва. Последното изследване показва, че 58% от хората са заявили готовност да гласуват, т.е. избирателите не са обидени“, добави политическият пиар.
 
Според нея по-важното е, че ГЕРБ обърна формата на тези избори – от президентски в междупартийни, а в този капан са се хванали всички останали. То е изгодно за ГЕРБ и достатъчно затруднява другите партии. „В БСП видяхме кавга между мама Нинова и татко Първанов, коиъо се скараха чие е това дете. Детето отиде като сирак, генерал, подкрепен от инициативен комитет. БСП вече е принудена да разяснява на хората какво означава инициативен комитет и защо я няма любимата дума БСП. Това, което сам можеш да си направиш, никой не може да ти направи. Твърдят, че има и млади хора, освен възрастните пивърженици, но в такъв случай БСП в своето ядро трябва да води две различни кампании. Освен това ген. Радев не е особено познат за широката аудитория“, анализира Аня Павлова.
 
Тя нарече „чудовищен абсурд“ късното обявяване на кандидатите. Според нея това е неподходяща форма за комуникация с хората, макар че тактически е изгодно.
Павлова е категорична, че ще има балотаж, а според нея на него ще победи кандидатът на ГЕРБ, а втори ще бъде ген. Радев. „Има всички данни Каракачанов да бъде триумфално трети. Той има пълната възможност след тези избори да покажат какъв резултат могат да постигнат. Казват, че могат да стигнат дори до 10% от гласувалите, а това означава, че вратата за парламента им е отворена“, анализира експертът.
 
Павлова каза, че изборите вече са задължителни, но би искала да има графа – „гласувам против всички“. Според нея практически шансовете Бойко Борисов да бъде номиниран за президент клонят към нула.

Текст и видео: bitelevision.com



ИЗБРАНО