„Библиотеката“ взе наградата на София за журналистика

19 септември 2016 | 18:07 Дачев
Победителят от „Ръкописът“ Георги Бърдаров взе литературна награда „Перото“
 
Предаването за култура на БНТ1 „Библиотеката“ бе отличено с наградата на София за журналистика. Вече 10 години форматът, който е без аналог в родния ефир, проследява актуалните литературни и културни събития, представя нови талантливи автори и провежда дискусии, които допринасят за развитието на българската литература. 
 
Авторският форум за литература и книжна култура с водещи Георги Ангелов и Андрей Захариев е наследник на едноименното предаване от 2006 г. с автор и водещ Георги Тенев и последващото „Денят започва в библиотеката” с Андрей Захариев. 
 
Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2016 г. по традиция бяха връчени в Деня на София – 17-ти септември, като церемонията се състоя в Софийската опера. 
 
* * * * * * *
 
Програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова:
„Когато преди десет години БНТ създаде „Библиотеката“, това беше началото на каузата да популяризираме книгата и четенето. Последваха „Голямото четене“, „Малкото голямо четене“, „Пътуващата библиотека с БНТ1“, „Ръкописът“, но „Библиотеката“ остава нашата постоянна територия за литература. 
 
Благодаря на Георги Тенев, Андрей Захариев и Георги Ангелов, на целия екип на предаването, за вдъхновението с което превръщат зрителя в читател!“
 
* * * * * * * *
 
На 16-ти септември отличие получи и победителят в литературното риалити на БНТ1 „Ръкописът“ – Георги Бърдаров. Неговият първи роман „Аз още броя дните“ бе отличен в новата категория „Дебют“ в годишните награди на Литературен клуб  „Перото“ към НДК. 
 
Това е текстът, които стана фаворит в тв формата на БНТ и е публикуван в книга от издателство „Сиела“.


ИЗБРАНО