„Денят започва с култура“ пряко от Созопол тази седмица

4 септември 2016 | 09:32 Дачев
От 5 до 9 септември сутрешният слот „Денят започва с култура“ на БНТ1 ще се излъчва пряко от Созопол. С дискусия на тема „Обществените медии и културата” в понеделник стартира новият -седми - телевизионен сезон на предаването.
 
Като традиционен медиен партньор на един от най-престижните празници на изкуствата „Аполония“, и тази година обществената медия ще проследи отблизо акцентите в 32-рото издание на фестивала. 
 
Сред първите гости в изнесеното студио на БНТ1 ще бъдат изпълнителният директор на Фондация Аполония и артистичен мениджър на Празници на изкуствата Аполония Маргарита Димитрова и кметът на града-домакин Панайот Рейзи. Часове преди премиерата на документалния филм „Мост към Кристо“, журналистката от БНТ Евгения Атанасова-Тенева ще разкаже за зрителите подробности за проекта „Плаващите кейове“ на Кристо и Жан-Клод, в който тя лично участва. Първите прототипи на кубовете, изграждащи „Плаващи кейове“ са били тествани на созополското пристанище през зимата на 2015 г., а вечерта на 5-ти септември отново в Созопол ще се състои и премиерата на филма.
 
В „Денят започва с култура“ водещите Александра Гюзелева и Николай Колев ще представят и филмовите заглавия от програмата на “Аполония“, а в студиото ще бъдат Петър Вълчанов и Кристина Грозева, чийто игрален филм „Слава“ ще има своята предпремиерна прожексция пред публиката в Созопол.
Кристина Грозева и Петър Вълчанов са режисьорите на "Урок", най- награждаван по света български филм, който беше включен в петия сезон на кампанията на БНТ 1 за възстановяване на летните кина в страната „Пътуващо лятно кино“.
 
Специален акцент в програмата на културния информационен блок на БНТ ще бъдат и театралните заглавия, включени в афиша на тазгодишното издание на „Аполония“. 
В изнесеното студио на БНТ1 в Созопол ще гостуват писателят Георги Тенев, чийто нов роман „Български рози“ ще има в Созопол своята премиера, и издателят Божана Апостолова, която представя в дните на „Аполония“ най-новите творби на Йордан Велчев, Ангел Игов и поетичните книги на Рене Карабаш и Камелия Спасова.
 
За пети път тази година Фондация Аполония провежда срещи-разговори с изявени творци, а предаването на БНТ ще срещне с гостуващите на фестивала артисти – Поли Генова, музикантите от българската група „Jeremy“ и др.
 
В петък (9-ти септември) специален гост в студиото ще бъде основателят на Празниците на изкуствата „Аполония“ проф. Димо Димов.
 


ИЗБРАНО