Пет дни с Мел Гибсън по bTV Cinema

23 август 2016 | 11:50 Дачев
Понякога най-добрият му приятел е пистолетът, друг път и тесте карти върши работа. Той е вечно млад, със сини очи и смело сърце. Няма съмнение, че говорим за Мел Гибсън – актьор, режисьор и продуцент.
 
bTV Cinema показва пет от най-ярките роли на Гибсън в пет поредни вечери от 21:00 ч. – от 24 до 28 август.
 
* * * * * * *
 
Кино преживяването започва с приключенския екшън „Маверик” (1994), където в безкрайната забава от преследване, сложни измами и престрелки звездата на Гибсън блести до тези на колегите му Греъм Грийн, Джоди Фостър и Алфред Молина.
 
Не по-малко напрегнат е и екшън трилърът „Теория на конспирацията” (1997) във вторник, 25 август, което е и първа среща на снимачната площадка на Мел Гибсън с хубавата жена Джулия Робъртс. Тя е все така красива адвокатка, въвлечена във великата теория на конспирацията на параноичен шофьор на такси...
 
В петък вечер bTV Cinema ще излъчи впечатляващия исторически епос „Смело сърце" (1995), с 5 награди и 5 номинации "Оскар", където Мел Гибсън прави една от знаковите си роли – тази на шотландския воин от 13-и век Уилям Уолъс, убедил сънародниците си да се опълчат срещу тиранията на английския крал Едуард.
 
В „Непобедимите 3” (2014 г.) Гибсън играе последната си засега роля (преди да го видим през октомври т.г. по кината у нас във френския екшън "Blood Father" - бел.ред.) - заедно с емблеми в киното като Силвестър Сталоун, Ранди Котур, Тери Крюз, Харисън Форд, Джейсън Стейтъм, Антонио Бандерас... Ще ги гледаме в събота, 27 август.
 
Гибсън-маратонът завършва с „Как прекарах лятната ваканция” (2012) – още един експлозивен екшън, разкриващ тъмните страни на зловещ и неуспешен социален експеримент в Мексико, заснет с типичния за Мел Гибсън черен хумор. Филмът е продуциран от собствената му независима компания Icon Production.
Toва е второто заглавие в кариерата му след „Апокалипто”, заснето във Веракрус, Мексико.

* * * * * * *
 
Мел Гибсън е шестото дете от общо 11 в семейството на Хътън и Ан Гибсън. Роден е в Пийкскил, Ню Йорк, но едва 12-годишен, заедно с родителите си, се мести в Сидни, Австралия. Там по-късно учи в Националния институт по изкуствата.

Етикета „Лошо момче” получава с дебюта си в „Лудия Макс" (1979), на чийто кастинг се явява след солиден запой и побой в местен бар... На пробните снимки отива разкрасен, но пък печели ролята именно заради непукизма си. 
 


ИЗБРАНО