“Брексит” – в очакване на британския отговор на 23 юни

20 юни 2016 | 12:08 Дачев
Интервю на Георги Любенов в предаването "Денят започва" в неделя, 19 юни по БНТ1, с доц. Иво Христов от СУ и бившия вицепремиер  (2001-2005 г.) Николай Василев.

Видео (21:32 мин.)

Защо британският елит постави изобщо този въпрос - запита риторично доц. Христов. Едното обяснение е това да е игра на демокрация, защото в съвременна Европа нито един сериозен въпрос не се решава чрез референдум, а ако все пак се осъществят такива референдуми, те се провеждат докато се получи правилния отговор, какъвто беше случаите с Дания и Франция, припомни социологът. Според него “става дума за нещо далеч по-сериозно – т.нар. “брексит” е само една сапунена опера от далеч по-важния въпрос какво представлява Европа, какво е нейното бъдеще, каква е нейната кондиция и защо Британия, която е големите Велики сили, които влязоха най-късно,… прави опити да излезе първа”.
 
За Великобритания е по-добре да е част е нещо по-голямо, каза Николай Василев. Европа няма да бъде най-богатото и динамично място в света през този век, дори напротив – “Европа е заспала, консервативна, бюрократична и бавна” и това ще бъде двойно по-вярно, ако Великобритания излезе”. “Сама Великобритания, ако остане сама в средата на Атлантическия океан, ще бъде едно непървостепенно място”, подчерта икономистът.


ИЗБРАНО