„Рецепта за култура“ на Юрий Дачев навършва 11 години

7 юни 2016 | 14:46 Дачев
През своята впечатляваща екранна история "Рецепта за култура" се утвърди като единствения телевизионен формат, който не само представя културни факти и явления, но анализира и проследява процеси в културата.

Днес токшоуто се излъчва в събота сутрин от 10 до 11 ч.  едновременно по БНТ2 и БНТ Свят.
 
В студиото на предаването през годините гости са били освен популярни и познати имена от сцената, екрана и изложбените зали, но и изследователи, критици, преподаватели. Токшоуто успявя да свързва творците и ценителите, поддържайки високи естетически стандарти. Днес този позабравен поглед към културните събития изглежда нетрадиционен, но стойността на реалната рецензия поддържа респекта и вниманието на зрителите вече десетилетие. 
 
Предаването „Рецепта за култура“ е създадено по идея на директора на „БНТ Свят и региони“ Екатерина Генова. Успешната „рецепта“ е резултат от съвместните усилия на творческия екип на БНТ и несъмнения авторитет на автора на предаването – доц. Юрий Дачев
 
Той е завършил театрознание в класа на проф. Димитър Канушев във ВИТИЗ, специализирал история на спектакъла и театралната критика при проф. Чезаре Молинари в университета във Флоренция и в драматургичната школа на Royal Court Theatre. Две години е консултант на Биеналето на драматургията в Бон. Драматург, сценарист, преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", критик, журналист, автор на повече от 2000 публикации в областта на театъра. Драматургичните му текстове имат над 60 сценични реализации.
 
„В предаването намират място не само хора, които са на преден план, а и други, които не умеят много да шумят за себе си. По една или друга причина те не са в центъра на прожекторите, но са ценни. Аз вярвам, че в българската култура има много ценни неща, които остават незабелязани. Това е въпрос на характер, на поведение, на друга наука за това как да обръщаш погледа на другите към себе си. Така че това е една от съставките в рецептата ми“, споделя Юрий Дачев.
 
* * * * * * *
 
Вече 11 години „Рецепта за култура“ запазва реномето си на най-престижната телевизионна платформа за представяне на културни явления и продължава своето жанрово развитие с нови рубрики и съвременни подходи за телевизионно представяне на изкуство.
 
Предаването „Рецепта за култура“ ще отбележи своя празник в сряда, 8 юви 2016 г. от 18:30 часа в "Квадрат 500“.


ИЗБРАНО