Сакскобургготски пред Хекимян

26 май 2016 | 21:23 Дачев
20 години след завръщането си в България, Симеон Сакскобургготски даде ексклузивно интервю пред Антон Хекимян.

Цялото интервю ще бъде излъчено в „Тази сутрин” на 27 май.
 
За т.нар. царски имоти, за отношенията му с Бойко Борисов и Ахмед Доган, за разпада на НДСВ, за най-трудния му момент като министър-председател, както и за това дали ще се върне в активния политически живот; подкрепя ли кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и каква е ролята на Русия и Турция на Балканите .

* * * * * * *

Бившият премиер (2001 - 2005 г.) Симеон Сакскобургготски:
"Поех тежката задача като премиер, което наистина беше голямо предизвикателство, така че в момента не виждам специален интерес или влечение към другата функция. Най-накрая си започнах живота като държавен глава, така че не е последната ми амбиция. Такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически това са ме учили голяма част от живота ми, именно да обединявам, а не да деля или да си правя личните комбинации и интриги в моя ползва."
 
Запитан дали все пак би се завърнал в политиката, той отговори:
- „Ако Господ можеше да намали възрастта ми с 15 години, може би щях да се замисля”.
 
На въпрос дали страни от българската политика:
- Сакскобургготски не обича да се натрапва и да се произнася по всяко нещо, защото няма "призванието на всезнайко" и да разказва и описва всичко, при положение, че няма по-определен статут. 
 
По повод обвиненията, че се е завърнал в България, за да си върне имотите:
- Той бе категорИчен, че това е "част от още една чудесна митология", която била изкуствено и перфектно организирана и оркестрирана. 
 
По отношение на прословутата фраза, че ще оправи България за 800 дни и за това, че много хора са останали с усещането, че са излъгани: 
- „Не ги разбирам, защото ако прочетат това, което казах, беше, че с помощта на хората, благодарение на познато трудолюбие на българина... не обещах категорично, че след 800 дни ще живеем в рая, а хората може би си представиха Бог знае какво, ама не малко, които биха могли да помогнат, не помогнаха. Останаха да гледат встрани и то сеир, сега може да си го кажем - с доза злорадство, надявайки се, че ще се проваля, вместо да участват". 
По думите му, ако действително всички се били запретнали, е можело това да се постигне за 800 дни. Според него това, което е постигнало неговото правителство, "колкото и да го въртят сега и да го анализират", ако се видели фактите било много, макар че били 1000 вместо 800 дни. 
Той уточни, че е имал много тежки моменти като премиер, тъй като е действал съвестно и с цялата си отговорност. 
 
"Мит е, че Бойко Борисов ми е бил бодигард" - запознали се, когато той се представил като собственик на охранителна компания. „Това просто са нелепости. Като собственик на компанията той организираше, координираше, наблюдаваше. Дори нас ни гонеше от колата, за да може да наблюдава по-добре хората си. Това показва професионализъм". По думите му, Борисов работел много съвестно. 
 
Запитан как се справя като премиер Борисов:
- Сакскобургготски заяви, че това се вижда от изборните резултати. Той добави, че сега се чуват рядко, защото лидерът на ГЕРБ "сигурно е много зает".
 
На въпрос защо фигурата на Ахмед Доган продължава да бъде толкова силна и мощна в българската политика, макар и в сянка:
- ДПС е било едно от първите движения, което се е определило и "в крайна сметка е въпрос да се управлява и интересите са едни и същи". 
По повод това дали Доган е добър политик, той каза: 
"Вижте, аз не искам да давам оценки, но за да е толкова години в тази си роля, това само по себе си е доказателство". 
 
По думите му се спекулира с намесата на Русия в политиката на България и добави: 
- „Кои сме ние, за да обръщаме гръб и после да се изолираме, с каква цел и полза”. 
 
Сакскобургготски потвърди, че застава зад кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и го е направил от самото начало.


ИЗБРАНО