Богдана Карадочева: Проблемът на държавата e в хората

2 май 2016 | 13:25 Дачев
Гранддамата на българската музикална сцена гостува на Милена Фучеджиева в пилотния епизод на новото й предаване „Провокативно“ по Bulgaria ON AIR.
 
„Проблемът на държавата е в хората. Всеки е държавата и всеки трябва да направи нещо“, заяви тя и каза, че не сме дорасли за демокрация като общество. „Това в момента не е демокрация. Това е анархия, безотговорност и опростачване.“
 
Завистта беше водеща тема и на въпроса, дали е усещала завист в своята кариера, Богдана Карадочева отговори, че е изпитвала, но никога на такова ниско ниво. „Като чета жълта преса, се ужасявам - само небивалици и несъществуващи неща. Как е възможно да си измисляш и то само лоши неща, защо?“ 
 
Певицата сподели, че не е виждала своето досие в Комисията по досиетата. „Прошката е най-важното нещо - това е силата на вярата. Предпочитах да не прощавам, а да не знам“, каза тя.
 
Според нея най-силният лек срещу негативното е вярата. „Празниците обединяват семейството и нацията. Ние сме разединена нация. Вярата ми е помогнала. Аз винаги се опирам на Бог.“
 
„Всеки ден осъзнавам размера на държавна сигурност“, сподели членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, която също гостува на Милена Фучеджиева в първия епизод на „Провокативно“.
„Всеки ден излизат имена, които няма как да обявим публично - в театъра, в киното, които са били част на тази машина.“
 
Бончева е категорична, че трябва да се изучава история на комунизма в училище, защото според нея това е история, която трябва да се знае. „Дали от леност, или от съпротива, България е една от малкото държави от бившия соц-лагер, в които този период е табула раза.” 
 
Тя сподели още, че никой не знае каква част от досиетата са били унищожени. „Говори се за 40%. Но следите остават“, добави Бончева.


ИЗБРАНО