Най-странните Великденски традиции по света

30 април 2016 | 07:05 Дачев
„Отблизо с Мира“ от 11:00 часа по БНТ1

Ако вярвате, че знаете всичко или много за Великден, днес предаването ще ви изненада с още любопитни факти за празника. На края на страстната седмица, в рубриката „Дневникът на Червенокосата“ зрителите ще имат възможност да се запознаят с най-странните традиции, с които големият християнски празник Възкресение Христово се отбелязва по света.

Специален гост на Мира Добрева в празничния ден ще бъде отец Боян Саръев, с когото ще говорят за християнството като мисия и какво е да следваш съдбата на покръстител.
 
В навечерието на Великден, студиото ще се изпълни с музика и танци. Дни преди откриването на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето“, гости на Мира Добрева ще бъдат деца от Босилеград и организаторите на инициативата.
Тази година 13-тото издание на фестивала ще се проведе на 13, 14 и 15 май в центъра на Каварна. Морската община ще посрещне млади таланти на българското народно творчество, сред които и потомци на български преселници в Украйна, Молдова и Румъния и участници от Западните покрайнини, Македония и Косово.
 
От честванията у нас, камерата на предаването се насочва към Барселона, Испания.
Мира Добрева ще покаже „отблизо“ шедьовъра на Антони Гауди - Саграда Фамилия. Трите фасади на базиликата „Светото семейство“ олицетворяват раждането, живота и смъртта на Христос. Символът на Каталунската столица започва да се строи през 1882 г. Стремежът на Гауди да създаде висше творение на изкуството се превръща в непреодолима цел, а неочакваната смърт на архитекта оставя катедралата недовършена и до днес.


ИЗБРАНО