Публицистика и култура в събота и неделя

15 април 2016 | 14:17 Дачев
Интересни гости в приятна компания очакват зрителите на „Тази събота” в утрото на 16 април. На гости на Мариана Векилска в сутрешния уикенд блок ще бъде Мая от “MasterChef”, за да разкаже защо иска да отвори ресторант без меню. Вяра Деянова ще срещне ексклузивно зрителите на bTV със синовете на Тодор Батков и Ветко Арабаджиев – Тодор и Вълчо.
 
Предаването ще продължи с отговор на въпроса кога смешното става страшно от карикатуриста Чавдар Николов.
 
За едно различно интервю, в студиото срещу Жени Марчева ще седне министърът на външните работи Даниел Митов. Вместо финал в „Тази събота” Диана Любенова ще отведе ексклузивно зрителите в храма на Многоликия бог от „Game of Thrones”. На гости на водещата ще бъде и героят-любовник на българското кино - Ириней Константинов.
 
Точно в 19.30 ч. на 16 април в bTV Репортерите Теодора Енчева и операторите Павел Баев и Дамян Гюров ще разкажат на зрителите за видимия и невидим ислямски фундаментализъм в 21 век. Как ни засяга тази тоталитарна идеология и на кой етап от латентния тероризъм се намира България? По какъв начин и колко ни влияе Турция, употребени ли са мюсюлманите за политически и икономически цели и защо институцията по вероизповеданията в Анкара има смазващо присъствие в София?  Отговорите - само в съботното издание на bTV Репортерите – „Тотална инвазия”.
 
* * * * * * *
 
В неделния следобед, Светослав Иванов ще срещне зрителите на „120 минути” с бившия финансов министър Симеон Дянков. В „Роуминг” от Вашингтон той ще даде отговор на въпросите защо е сигурно, че има български политици с офшорки и кой ги крие, кой е най-слабият министър в кабинета Борисов и какво би попитал премиера Бойко Борисов днес.
 
На горещия стол в „120 минути” ще седне и един потомствен социалист, чийто баща е една от червените фигури на прехода. Той често влиза в скандали, а сега влиза в битка - Кирил Добрев с отговор на въпроса защо иска да стане председател на БСП.
 
На фокус в предаването ще бъде и темата за карикатурите и властта. 
И още: защо македонците започнаха война срещу СРС-тата или как съседите ни отказват да преглътнат безобразията на властимащите.
 
В главната роля тази неделя ще влезе любимия на мнозина естраден певец Веселин Маринов. Въпроси към него зрителите могат да задават във Facebook страницата на предаването, а отговорите ще научат само в „120 минути” на 17 април, от 17.00 ч. до 19.00 ч. по bTV.
 
В „Завръщане в чистилището” тази неделя от 19.30 часа репортерът на bTV Канна Рачева и операторът Иван Филчев ще разкажат за един от концлагерите в България – Персин, известен още като Белене. Заедно с тях 90-годишният Илия Траханаров ще се завърне на острова след 60 години. Зрителите на bTV ще станат свидетели на емоционалните спомени на дядото от Пазарджик за престоя му там след отказа му да признае македонския език за национален. 
 
„На младия човек като му кажеш и той вика „Тоя или е мръднал малко или си измисля.” Но, е така. Ох. Всичко ще мине и ще премине. Едно е лошо само - връщане на времето не може да стане.” – споделя Илия Траханаров пред екипа на bTV Репортерите.
 
Вкарван четири пъти в карцера за изпълнение на смъртна присъда, дядо Илия прекарва 13 години от живота си по времето на социализма в различни затвори. Най-тежко за него остава времето, прекарано в Белене, където е преместен през 1953 година заедно с още 2000 политически затворници. Сред тях са много земеделци, всички католици, поети и писатели, които са определяни от БКП не като будители, а подбудители. Цялата история зрителите на bTV ще научат в неделя след централните новини на телевизията.


ИЗБРАНО