Премиера: „Петя и вълкът“ на Прокофиев в телевизионна версия

11 февруари 2016 | 17:35 Дачев
Симфоничната приказка от Сергей Прокофиев „Петя и вълкът“ можем да видим тази неделя по БНТ2 - от 10:30 до 11:30 ч. 
 
Музикалният спектакъл е заснет от екип на БНТ в зала „България” и ще се излъчи премиерно в телевизионен ефир. Режисьорът Моника Якимова споделя, че за първи път у нас се снима телевизионна версия на класическата творба на Прокофиев.
 
Сценичната версия на приказката разказва актьорът от Народния театър Иван Юруков, а в тази на Петя влиза актрисата Мая Бежанска.
 
* * * * * * *
 
Уникалната творба на Прокофиев е създадена през 1936 година и до наши дни представлява един от най-привлекателните начини за запознаване на малките зрители със звученето на основните музикални инструменти в симфоничния оркестър. Актьорите показват завиден музикален талант и създават приказната атмосфера, в която малките зрители се учат да разпознават музикалните инструменти като ги асоциират с различните характери на героите.
 
Максим Ешкенази e идеeн създател на програмите „Фортисимо“ и диригент на спектакъла. Той казва:
"Децата, които посещават концертите на „Фортисимо Фамилия“ през последните години, вече се срещнаха с основните музикални инструменти поотделно и успешно ги разпознават. Ето защо дойде и правилният момент да разкажем класическата симфонична приказка и да затвърдим наученото!"


ИЗБРАНО