Отец Григорий с модерно тълкуване на 10-те Божи заповеди

11 февруари 2016 | 14:41 Дачев
Синът на отец Иван от Нови Хан в предаването „Десет“ по Bulgaria ON AIR
 
Според отец Григорий, телевизията е начинът, по който Бог бива показван и приобщаван сред хората. Могат ли човешките отношения да се регулират само от правни норми? Кой и как ще гарантира спазването им, ако липсва морален коректив? Как да се върнем към изконните човешки норми, написани в Библията? Това обсъдиха днес Ирина Белчева и нейният гост отец Григорий, син на отец Иван от Нови Хан, в предаването „Десет“ (11:30 - 12 ч.).
 
Модерното тълкуване на 10-те Божи заповеди и ползите на съвременника:
 
1. Духовност, религия, учение - Духовността е спазване на нормите, които Бог ни е дал. Неговото отношение към нас, нашето отношение към него. Отношението помежду ни, към ближния. Да живеем в мир и хармония. Коренът на всички религии е един и същ. Вероучението изгражда в нас морални норми, начин на поведение, съпричастност, разбирателство. Това води до мир и хармония в обществото.
2. Не си прави кумир с образа на Господ - Телевизията е начинът, по който Бог бива показван и приобщаван сред хората, но когато се намеси грешната човешка страна, ние преиначаваме Бога. 
3. Не изговаряй напразно името на Господа - Склонни сме да просим от Бог. Не трябва да забравяме да благодарим. 
4. Помни съботния ден - Трябва да умеем да тачим християнските празници, да се изповядваме и да бъдем пълноценни християни.
5. Почитай баща си и майка си - Днес се зачитат все по малко, в повечето случаи заради материализма. Трябва да се почитат родителите. Те са дали живот.
6. Не убивай - Животът е най-голямото благо, най-големият дар. 
7. Не прелюбодействай - За съжаление днес е много модерно да се живее на семейни начала, без брак. Това е грях и църквата няма как да го одобри. 
8. Не кради - Завиждаме, за съжаление. Завист, алчност, гордост - водят само лошо след себе си. 
9. Не лъжесвидетелствай - Лъжата, дори благородна, е грях. 
10. Не пожелавай дома на ближния си - Всичко е временно и преходно. Завистта е грях. Това, което има ближния, не е вечно.
 


ИЗБРАНО