Открито писмо до БНТ за конкурса Евровизия

11 февруари 2016 | 13:33 Дачев
В редакцията бе получено открито писмо до БНТ във връзка с участието на България в международния конкурс за нова авторска песен „Евровизия 2016”, което публикуваме.
 
Писмото е подписано от Ивайло Терзиев (композитор), проф. Захари Георгиев (композитор), Светослав Лобошки (композитор), Валери Костов (композитор), Снежина Темелкова (автор и изпълнител), Емил Бояджиев (композитор), Пейо Пеев (композитор), Георги Милтиядов (композитор), Станислава Димитрова - Съни (композитор), Александър Савелиев (композитор), Пейо Пантелеев (поет), Галя Ичеренска (изпълнител), Димитър Атанасов (композитор), Генчо Въртовски (музикант и композитор) и Яким Дянков (поет).
 
Адресирано е "До Директора на БНТ" с копие до Комисията по културата и медиите към Народното събрание, СЕМ и министъра на културата.
 
* * * * * * * *
 
Открито писмо:
 
"Уважаеми госпожи и господа,
 
От тегленето на международния жребий за страните участнички в тазгодишното издание на конкурса за нова поп песен Евровизия 2016, се разбира че България ще участва със своя песен, като според жребия песента ще се състезава във втория полуфинал. 
Логично е, че за участието на страната ни в този най-авторитетен конкурс аргументите „за” надхвърлят в пъти тези, които са скептични или са „против”, затова приемаме решението за участие на България в конкурса Евровизия 2016 като безспорно правилно.
Учудващо е обаче мълчанието на БНТ по този въпрос.
 
Имайки предвид че остават само 3 месеца до провеждането на фестивала със загриженост питаме: 
 
Защо все още няма обявени правила от страна на БНТ, в съответствие с които българските авторски колективи да представят своите предложения за песен, която да представи България по най-добрия възможен начин?
Напомняме, че самото съревнование между авторските колективи – изпълнители и творци, ако е организирано умно и по справедлив начин, е един от основните положителни аргументи, осмислящи българското участие.
 
Независимо от това, дали законът е регулирал правилата за евентуалното българско участие или позволява това да бъде еднолично решение на БНТ, от гледна точка на моралните норми и обществения интерес е неприемливо  въпросът за участието на страната ни в международния конкурс да се решава непрозрачно и необективно. Неприемливо би било например, ако БНТ планира да възложи на избран от самата телевизия изпълнител или авторски екип да представи България на фестивала, без да е проведен конкурс и представяне на българските предложения. По този начин с парите на всички български данъкоплатци, в това число и с парите от данъците на конкурентите, ще се заплати незаслужен достъп до голямата сцена на „избраника”, а евентуалното му „напомпване”  и приписването му на изключителни качества не би могло да заблуди никой специалист, който работи в областта на музиката.
 
Такова решение би подменило напълно идеята на конкурса да бъде изпратена най-добрата българска песен (продукт), а телевизията логично би могла да бъде обвинена, че нечестно лансира близък до себе си изпълнител или авторски екип.
 
Надяваме се че аргументите ни ще бъдат взети предвид и очакваме отговор на въпроса: Какви са правилата за участие на конкурса Евровизия 2016 за българските авторски екипи?
С уважение"

* * * * * * *

Вижте сканирано копие от изпратения оригинал, входиран от адресатите.



ИЗБРАНО