Европа - бюджет, сигурност, граници

28 ноември 2015 | 15:21 Дачев
Днес в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, 18:00 - 19:15 ч.
 
Ексклузивно интервю от Страсбург с Кристалина Георгиева - за приоритетите в европейския бюджет 2016, за плана Юнкер и мястото на България в него;

„До края на тази година 50 млрд. евро влизат в европейската икономика по плана Юнкер. От тях 100 милиона отиват в България“, заями Кристалина Георгиева. „Създадохме кредитна линия за малки и средни предприятия. Надяваме се, че около 1000 предприятия ще могат да се възползват от нея. И това, което е чудесно, е че вече 150 кандидатстват и са в процес на получаване на финансиране, което е при много добри условия. Аз много се надявам, че това е първият проект от много, които ще потекат към България“.
 
По отношение на плана Юнкер, чиято цел е да генерира 315 млрд евро инвестиции  в европейската икономика, комисар Георгиева още веднъж подчерта, че това не е план, който финансира публични инвестиции. „Целта тук е да се събудят парите, които спят в банките - частните инвестиции. Затова за България е важно да кандидатства с проекти, които са привлекателни за частния сектор, да ангажира частния сектор. Програмата за саниране определено е привлекателна, надявам се, че там ще има резултати по „плана Юнкер“, също и по някои от транспортните проекти. Стига, разбира се, да има възвращаемост по тях. Нека си го кажем направо - селски пътища няма да можем да построим с „плана Юнкер“, но голяма инфраструктура, която може да има възвращаемост – да!“.
 
Евродепутатката Роберта Мецола (Roberta Metsola, Малта) - за бежанските потоци и как Европа пази границите си;
 
Евродепутатът от подкомисията по сигурността Арно Данжан (Arnaud Danjean, Франция) - за атентатите в Париж и мерките за сигурност, които предприема ЕС, за радикализацията на млади европейци, френските въздушни удари и евентуална сухопътна операция в Сирия. 

"Ако искаме успешна военна операция срещу Ислямска държава, в някакъв момент трябва да има и сухопътни действия. Аз смятам обаче, че по никакъв начин това не трябва да са войници на Запада. Мисля, че Франция, САЩ, Великобритания и останалите западни страни не трябва пращат на войски на място в Сирия или Ирак, защото това би било контрапродуктивно", казва Арно Данжан. "Страните от Запада можем да подкрепим, формираме, можем да обучаваме, можем да осигурим помощ по въздуха, да нанасяме въздушни удари. Смятам обаче, че местните и регионалните сили трябва да поемат своята отговорност. От тях зависи да се свърши тази работа. Нужна е близкоизточна коалиция, която да е подкрепяна от Запада. Но Западът не трябва да е на първа линия на при сухопътна операция".
 
За радикализацията на млади европейци - разговор в студиото с журналистката-арабист Нина Спасова.
 


ИЗБРАНО