Ралица Василева и Нери Терзиева правят телевизия

29 август 2015 | 07:57 Дачев
Ралица Василева и Нери Терзиева правят нова българска телевизия - BIT, съобщава Паола Хюсеин от 24chasa.bg. Името на телевизията е абревиатура на Българска международна телевизия (Bulgarian International Television), студиата ѝ са в Чикаго и София, а тя ще предава за всички българи по света.
 
Стартът на медията е на 14 септември. Тогава, след 23 години в CNN, Василева ще се появи на екрана като водещ на новини на български език. Тя е шеф на студиото в Чикаго, но същевременно ще води централната емисия на български, която ще се излъчва у нас в 19:30 ч. В 3 ч. сутринта българско време ще има още една централна емисия, предназначена вече за българите в САЩ. Там те ще я гледат в 19 ч., а неин водещ ще е Ясен Дараков, предавал преди време от САЩ за bTV, а после и за Нова ТВ.
 
Известната българска журналистка Нери Терзиева е ръководител на проекта.

На уеб сайта на новата медия има обява за набиране на репортери в САЩ.

* * * * * * * *

Освен новини, Василева ще прави репортажи и големи интервюта. Първата ѝ заявка е, че ще интервюира всички кандидат-президенти на САЩ. "През лятото Ралица беше тук да обучава репортерите. Тогава още не знаехме, че ще се съгласи да дойде при нас", казва Нери Терзиева. 
 
Преди това Василева е била поканена да работи за ООН и най-вероятно е щяла да започне скоро там. Веднага след като напуска CNN, тя получава и десетки покани да се присъедини към други големи световни телевизии. "23 години работих за CNN. Сега искам да дам името си на българска кауза", обяснява Василева решението си за BIT.
 
Екипът е поканил и Сашо Диков, като преговаря с него за 3-часово предаване всеки петък - "Просто Диков". 
До 5 юли тази година журналистът правеше предаването "Дикoff" по Нова телевизия, което падна от екран за предстоящия сезон.
 
* * * * * * *
 
Телевизията, която ще се излъчва по кабел и сателит и в България, се подготвя повече от година. Главен режисьор е Росен Елезов. Собственици на медията са двама братя, емигранти в САЩ - Павел и Румен Вълневи.
 
BIT ще излъчва 24 часа, първоначално тръгва с обща програма за Европа. 


ИЗБРАНО