Код ванилия: как да си направим френски ванилов сладолед

1 юли 2015 | 12:51 Дачев
Акцент от програмата на Фиеста ТВ
 
Знаете ли, че ваниловата шушулка е плодът на орхидеята? Също като какаото и шоколада, ванилията идва от индианците. Ацтеките са смятали напитката от какаови зърна, ванилия и мед за мощен афродизиак.  Испанците пренасят ванилията в Европа през 16 век. 
 
Пътят на ванилията до рафта в магазина е дълъг – плодовете се берат на ръка, киснат в гореща вода, сушат се на слънце и даже се завиват с одеяла. Докато достигне вида на шушулка, ванилията намалява обема си с 400%. Това я превръща в една от най-скъпите подправки, наред с шафрана и кардамона.
 
Но ако ще се глезим, да се глезим - в това дъждовно и мрачно време какво друго ни остава? След като се снабдим с изисканата подправка, ще ни трябва и десерт на съответното ниво. Ана Олсън ни предлага френски ванилов сладолед. Хубавото е, че може да се направи без машина за сладолед!
 
Според Ана, винаги е добре у дома да разполагаме със сладолед. Няма как да не се съгласим с нея. А понеже е добра, госпожа Олсън ни показва как да извлечем максималното от скъпоценната шушулка – тя се разрязва по средата, семената се изстъргват внимателно с тъп нож. Празните шушулки се съхраняват в буркан със захар, а получените семенца се смесват с пудра или кристална захар, за да не станат на гранули.

Всички тези интересни и полезни неща можете да научите от „Целувките на Ана“ от 12.00, 18.00 и 1.00 ч. през седмицата.


ИЗБРАНО