Телевизорите в домакинствата - проучване на Nielsen

1 юли 2015 | 12:39 Дачев
Телевизорите с плосък екран постепенно стават стандарт в България
 
Такива най-често притежават домакинствата в големите градове. Телевизорите с плосък екран обикновено са разположени в дневната.
 
Данните са от проучване (тип "continual survey"), което агенция "Нилсен Адмосфер България" извърши през 2014 г. в рамките на свой пийпълметричен проект.
 
* * * * * * *
 
Телевизорите с плосък екран (тип LCD, LED или плазма) постепенно стават стандарт на българския пазар - в 49 % от домакинствата в страната ще намерите поне един такъв телевизор. Повечето от тях се срещат в домакинствата от големите и средноголемите градове (и по-конкретно, в градовете с население над 25 000 жители). До момента най–голям брой плоски телевизори (63%) декларират домакинствата от град София. 
 
Точно обратното е положението в малките градове и в селата - там тези телевизори са все още рядко срещани. В градовете и селата с население под 1 000 души, плоски телевизори притежават едва 30% от домакинствата.
 
Вижте графика 1: "Колко LCD/LED/плазмени ТВ имате в домакинството?"
 
Най-често, телевизорите с плосък екран са позиционирани във всекидневната, която е традиционното място за гледане на телевизия. На второ място (с голяма разлика), този тип телевизори са позиционирани в спалнята. По-рядко се срещат в кухнята или в детската стая.
 
Вижте графика 2: "Местоположение на LCD/LED/плазмените телевизори в домакинствата"


ИЗБРАНО