Употреба на фенела (дивия копър) в кухнята: Fiesta TV

29 май 2015 | 11:33 Дачев
Фенелът, наричан още резене, финокио или просто див копър, упорито си проправи пътя до масата и сърцето ни. Той е сред съставките, които или харесвате веднага заради свежия анасонов вкус, или напълно отричате - заради същия този вкус.
 
Той има редица положителни ефекти върху работата на стомаха, препоръчва се при лошо храносмилане, облекчава главоболието и симптомите на астма. Широко застъпен е в Средиземноморската кухня и е на особена почит в Италия. Използва се както корена, така и семената и листата. 
 
Какво да го правим обаче?
 
Това ще ни обясни Майкъл Киарело - със семената ще овкуси едно свинско, което можете да споделите с приятели.  Листата вие си знаете най-добре къде да използвате. Резенето спокойно може да служи и като заместител на целината в ястията, а от корена Киарело ще направи салата с моркови и мандарини, която има "драматична презентация". 
 
Ето заради подобни изрази си струва да се гледа Майкъл Киарело. Всеизвестно е, че се храним и с очите, а една “драматичната презентация“  превръща в наслада и най-обикновеното ястие.
 
Стопанинът на лозовата долина“ по Фиеста ТВ през първата седмица на месец юни - от 11.00, 16.30 и 21.00 ч.


ИЗБРАНО