Фенелът, наричан още резене, финокио или просто див копър, упорито си проправи пътя до масата и сърцето ни. Той е сред съставките, които или харесвате веднага заради свежия анасонов вкус, или напълно отричате - заради същия този вкус.
Той има редица положителни ефекти върху работата на стомаха, препоръчва се при лошо храносмилане, облекчава главоболието и симптомите на астма. Широко застъпен е в Средиземноморската кухня и е на особена почит в Италия. Използва се както корена, така и семената и листата.
Какво да го правим обаче?
Това ще ни обясни Майкъл Киарело - със семената ще овкуси едно свинско, което можете да споделите с приятели. Листата вие си знаете най-добре къде да използвате. Резенето спокойно може да служи и като заместител на целината в ястията, а от корена Киарело ще направи салата с моркови и мандарини, която има "драматична презентация".
Ето заради подобни изрази си струва да се гледа Майкъл Киарело. Всеизвестно е, че се храним и с очите, а една “драматичната презентация“ превръща в наслада и най-обикновеното ястие.