Месец на динозаврите по NGC

28 май 2015 | 15:06 Дачев
Ти-рекс: Аутопсия
на 7 юни от 20:55 ч.

С премиерата на „Ти-рекс: Аутопсия” на 7 юни от 20:55 часа National Geographic Channel слага началото на цял месец, посветен на филми за динозаврите.

През юни българските зрители могат да гледат още „Динозаврите: Смъртоносна битка” (7 юни; 22:55), „Тиранозавър рекс: Оцеляване” (14 юни; 21:55), „По-голям от тиранозавър рекс” (14 юни; 22:55) и „Топ 10 на мегачудовищата” (21 юни, 22:55).

На 7 юни от 20:55 часа българските зрители ще видят дисекция на първия анатомично издържан модел на тиранозавър рекс в специално конструирана биологична лаборатория. Дължината му е 14 метра, а широчината – почти 2 метра. В новото двучасово специално предаване на National Geographic Channel, „Ти-рекс: Аутопсия”, четирима дръзки учени достигат буквално до сърцето на страховитото създание.
С очи колкото грейпфрути, 30-сантиметрови зъби и стомах, побиращ 4-годишно дете, тиранозавърът изглежда съвсем истински и отвътре, и отвън. С помощта на модерни специални ефекти и екип от уважавани ветеринарни хирурзи, анатоми и палеонтолози, „Ти-рекс: Аутопсия” представя последните проучвания и открития за Tyrannosaurus rex.

По време на мисията си да опишат, да прегледат на рентген и да сканират тиранозавъра, специалистите се сблъскват с неочаквани изненади. Те режат кости с трион, газят в кръв и дисектират мускули в опит да определят как звярът е живял и загинал преди 65 милиона години. Ветеринарният лекар д-р Люк Гембъл, специалист по медицина на едри животни, използва инструменти с индустриален размер, за да въведе групата от палеонтолози – д-р Тори Херидж, д-р Стив Брусейт и Матю Т. Мосбръкър – в аутопсията на динозавъра. 

„Възможността да събера палеонтологични доказателства и да ги трансформирам в нещо материално от действителния свят, което всеки може да оцени без експертни познания, е наистина изключителна. Не искам да развалям изненадата, но едно от най-интересните неща, които научихме е, че сърцето на T. Rex не е заемало един процент от тялото му, както е при бозайниците и птиците. Всъщност е било много по-малко, отколкото очаквахме. Иначе не би се побрало в гръдния му кош. Трябваше да проникна в двойната му гръдна клетка и да се изцапам с кръв до раменете, за да го осъзная.”, споделя д-р Тори Херидж, която е участвала в аутопсия на вълнист мамут от ледниковия период. 

„Ти-рекс: Аутопсия” е филм за страховито чудовище и чиста наука, който ще завладее и начинаещите, и посветените любители на динозаврите. Предаването отговаря на следните въпроси: имал ли е тиранозавърът пера; как се е хранел с миниатюрните си ръце; дали е бил хищник или по-скоро мършояд; как е смилал храната си; каква е била продължителността на живота му; как се е размножавал; бил ли е топлокръвен като бозайник или студенокръвен като влечуго. 

„Ти-рекс: Аутопсия” е продуциран за National Geographic Channels International (NGCI) от Impossible Factual с изпълнителен продуцент Пол Уудинг. Ед Сейър от NGCI също е изпълнителен продуцент

Динозаврите: Смъртоносна битка
на 7 юни от 22:55 часа
Един фосил, познат под името „Двубой на динозаври”, изобразява хищник и жертва, загинали в битка. Находката е вълнуваща, но разпалва бурен дебат. Дали предоставя доказателства за съществуването на друг вид от рода Tyrannosaurus? Може да се окаже, че става въпрос за тиранозавър джудже - Nanotyrannus. Доказателствата разкриват уникален динозавър, който програмата връща към живот с удивителна компютърна анимация.
 
Тиранозавър рекс: Оцеляване
на 14 юни от 21:55 часа
За времето си Tyrannosaurus rex, прочутият цар на динозаврите, е бил върховен хищник. Въпреки това, нови находки разкриват, че животът на T. Rex и братовчедите му е бил тежък. Предаването анализира фосилите с модерни технологии, за да разкрие произхода на нараняванията, неуспешните опити за лов и титаничните битки на динозаврите.  
 
По-голям от тиранозавър рекс
на 14 юни от 22:55 часа
Той е най-огромният убиец, бродил някога на Земята. Остри зъби, еднометрови челюсти, сърповидни нокти. Ако предполагате, че става дума за Тиранозавър рекс, грешите. Това е спинозавърът! Гигантското му телосложение и двуметровият му гребен на гърба го нареждат сред най-причудливите създания, откривани досега. В Сахара е намерен нов скелет, който носи всички белези на спинозавър. Палеонтолозите Пол Серено и Низар Ибрахим бързат да представят откритието на света. Архивни фотографии и рисунки се комбинират с компютърна томография на костите за изготвянето на първия макет на хищен динозавър в реален размер, изработен по дигитален модел. Спинозавърът бие всички рекорди. Новите данни потвърждават, че той е най-голямото месоядно животно, бродило на Земята, с дължина 15 метра - с 15% по-дълго от най-едрия Тиранозавър рекс. Фактът, че бил добър плувец, го превръща в единственият частично воден динозавър, откриван някога. Този филм е една невероятна сага за възкресението на едно от най-загадъчните създания, съществували някога.
 
Топ 10 на мегачудовищата
на 21 юни от 22:55 часа
Преди човекът да завладее света, на Земята господствали гиганти. „Топ 10 на мегачудовищата“ предлага класация на най-големите зверове, бродили на планетата. Зрителите ще видят птици с размах на крилете като този на самолет и динозаври, които съперничат на Боинг 737. С помощта на удивителна компютърна графика, предаването се отправя в търсене на истината за тези чудовища и представя десетте най-големи и впечатляващи находки. Експертите обработват наскоро открити кости на динозавър, който се оказва по-голям от очакваното и анализират полета на гигантска, седемметрова птица. Предаването открива кои са уникалните адаптации, позволили съществуването на всяко от животните. Визуалните ефекти и изненадващите сравнения на размерите на зверовете допълнително подсилват класацията на най-изумителните гиганти.
 



ИЗБРАНО