”Професия просяк” предизвика интереса на шведска медия

26 май 2015 | 11:54 Дачев
Разследване и поредица от интервюта в Гьотеборг и Йостерьотланд

Документалният филм, излъчван в неделното предаване на Сашо Диков "Дикoff" по Нова телевизия (рубриката "Миролюба Бенатова представя), предизвика интереса на шведската медия Corren.se, която в свой материал отрази в детайли разкритата престъпна схема. 
 
Електронният вестник пише, че Бенатова, известен разследващ журналист, проследява как група българи се възползва от системата, използвайки свои сънародници. След предварително проучване тя избира да направи разследването и поредица от интервюта в Гьотеборг и Йостерьотланд в търсене на правилните отговори. Резултатът е един изключително въздействащ документален филм в две части, озаглавени "Професия: просяк в Швеция".
 
"Цели ромски гета са се изнесли да просят в Швеция”, споделя журналистката. Оказва се, че просяците печелят доста добре, затова стотици роми от Северна България са се пренесли там. "Като се започне с варненски села, плевенски, великотърновски и района на Бяла Слатина, Видин, Кнежа, Брегово. Ромите оттам масово са се изнесли в Швеция, където просията е законна и разрешена”, разказа още Миролюба Бенатова във филма, цитирана от вестника.
 
Разследването показва, че бедните и по-малко образовани хора са експлоатирани цинично от своите сънародници. Просяците са набирани в родната си страна с обещание за работа или много доходна просия в Швеция. Организаторите им осигуряват транспорт до скандинавската държава, храна и подслон, но когато пристигнат те разбират, че обещаните условия са съвсем различни. Оказва се, че просяците са длъжни да възстановяват разходите, които организаторите твърдят, че са имали, и са принудени да просят милостиня на определеното място по 9-10 часа на ден. Жертвите се чувстват много уязвими поради факта, че са в чужда страна, където не знаят нито как да действат, нито към кого да се обърнат и се налага да останат в това положение в продължение на месеци.
 
„Забогатяват тези, които организират пътуването на другите. Тези, които са бедни, си остават бедни”, разкрива журналистката. По думите ѝ е много трудно да се докаже вината на организаторите.
 
Във филма Миролюба Бенатова интервюира просяци, които са били малтретирани и лица, набедени за техните "босове". Томас Грюбер също е част от документалния филм, защото той дава под наем жилища за българи, заподозрени, че са част от бизнеса.
 
Целият филм, разкриващ схемата на просията, превърната от "предприемчиви българи" в доходен бизнес в Швеция, е публикуван и на този сайт: novanews.novatv.bg/news/view/2015/05/17/111565/ (32:54 мин.)
 


ИЗБРАНО