Цар Самуил в 3D, Батак и гробницата на Батенберг по TVT

1 март 2015 | 08:47 Дачев
Възпоминания от Батак (образователен документален филм за културно-исторически туризъм) – премиера по ТVТ във вторник, 3 март 2015 г. – Национален празник на България, от 12:00, от 18:00 и от 22:00 ч.
 
„От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?...” - Най-известното стихотворение на националния ни поет Иван Вазов, посветено на Батак, не е просто човешката му и творческа реакция на зверското потушаване на Априлското въстание. То е родено след негова среща очи в очи.
 
В Пловдив, на улицата, години след въстанието, Вазов се среща с осиротелия Иван Ганев , който като по чудо е стигнал сам до Пловдив. Малкият е гладен, измръзнал, бос. Вазов го прибира, отглежда го, изучава го, а след това порасналият вече Иван става български офицер... Тази и още няколко покъртителни истории – цената на нашето Освобождение, разказва новият филм на Телевизия Туризъм „Възпоминания от Батак”, който ще бъде завъртян премиерно навръх Националния празник на България – 3 март. 
 
* * * * * * *
 
ПРЕМИЕРА по TVT: Цар Самуил в 3D-анимация
 
Цар Самуил в битка за България (образователен документален филм за културен и исторически туризъм) – премиера по ТVТ в неделя, 8 март 2015 г., от 14:00, от 20:00 и от 23:00 ч.
 
Към героичната и трагична съдба на българския цар Самуил ни връща новият документален филм на „New Age Студио” с автор – популярният глас Мариан Маринов, който тук се изявява като сценарист и режисьор. Филмът е част от Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от управлението и смъртта на цар Самуил и е произведен в тясно сътрудничество с Националния археологически институт към Българската акедимя на науките. 
 
Филмът е консултиран от редица видни наши историци и археолози, водени от доц. д-р Людмил Вагалински. Лентата ни връща към годините от царуването на владетеля. Възкресена е историческата битка при Ключ през 1014 г., когато българските войници са ослепени.
 
Пресъздадена е и вътрешната трагедия на царя – виждаме образа му чрез 3D – анимация, озвучен от актьора Георги Новаков. Показана е и оригиналната плоча от село Герман, от която се научава за рода на цар Самуил.
 
Филмът е прожектиран в мрежа от 11 български музея, включени в честванията. Сега получава и телевизионната си премиера по TVT.
 
* * * * * * *
 
ПРЕМИЕРА в рубриката „Музеите на България” по TVT
 
Гробницата на княз Александър Батенберг в София (премиера по повод 3 март) (късометражен информационен филм за познавателен туризъм)
 
„Като умра, нека бъда принесен в милата България, в тая България, за благото на която посветих най-скъпите си години на живота си и пожертвувах и най-скъпото от живота си - честта си.” Такова е предсмъртното желание на първия княз на новоосвободената ни държава. Изпълнявайки последната му воля, останките му са пренесени в София.
 
Българското общество, дълбоко признателно на Батенберг за заслугите му към отечеството, в знак на почит решава да изгради специален мавзолей... 
Излъчване в седмицата от 2 до 8 март 2015 г., в рубриката „Музеите на България” в рамките на информационния блок на TVT „Туризъм инфо”.
 


ИЗБРАНО