”Пещера „Магурата”. Богатство на скални рисунки” - премиера

9 февруари 2015 | 09:57 Дачев
Акценти в седмичната програма на TVT (9 - 15 февруари 2015 г.)
 
Пещера „Магурата”. Богатство на скални рисунки (премиера) - късометражен информационен филм за познавателен туризъм
 
На едно от чудесата на българската природа - пещерата "Магура", е посветен новият късометражен документален филм на Телевизия Туризъм, който медията ще завърти в поредицата си за 100-те национални туристически обекта на България. 
 
В средата на януари стана ясно, че пещерата ще е новият обект от България, кандидатстващ за списъка на материалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е заради откритите уникални рисувани скални изображения, датиращи от IX-XIII век преди Христа. Те изобразяват култови и ловни сцени, танцуващи женски и мъжки фигури, двуглаво женско изображение, ловци, животни, звезди, оръдия на труда, растения. Общият им брой е над 700, а "Магурата" е обявена за най-богатото находище на наскални рисунки в Европа. 
 
Излъчване - в рамките на информационния блок на TVT „Туризъм инфо”.
 
* * * * * * *
 
Бели Осъм (образователен филм за селски туризъм) – в събота, 14 февруари 2015 г., от 14:00, от 20:00 и от 23:00 ч.
 
Филмът с автор Зорница Стойкова плоследява историята и легендите още от тракийско време, витаещи над село Бели Осъм, в Троянския Балкан.
 
Селото се е протегнало по бреговете на река Бели Осъм и носи нейното име. Историята на селото също е низ от метаморфози.
 
Между полумесеца и кръста (филм за етно и религиозен туризъм) - в сряда от 17:00 и от 23:00 ч. и в неделя от 13:00 ч.

Филмът бе показан за пръв път на Фестивала на етнографския и антропологичен филм в София през декември 2011 г. заедно с филмите на TVT „Старовремска жътва” и „В Кавракирово с песен на зурни”.
 
Документалният филм ни запознава с една изключително малко позната част от населението на България – къзълбашите. Това е един от тюркоезичните етноси в страната, изповядващи алевизма - религиозно течение в неортодоксалния ислям. Учението им е тайно, предава се от уста на уста в родово-религиозните общини, а религията им е скрита, затова и слабо позната.


ИЗБРАНО