Интервю с Желю Желев от с. Грозден, поклонението - на живо

30 януари 2015 | 16:20 Дачев
В памет на д-р Желю Желев - първият демократично избран президент на България, предаването „Отблизо с Мира“ в събота, 31 януари (11 - 12 ч.), ще излъчи едно от последните големи интервюта, които той даде приживе.
 
Водещата Мира Добрева гостува във вилата на д-р Желев в село Грозден, Сунгурларско, където е написана книгата „Фашизмът”. 
 
Филмът представя другото лице на президента Желев - като съпруг, баща и приятел.
 
* * * * * * *
 
В края на 2013 година, след кончината на съпругата му Мария Желева - или, както всички я наричаха, Първата дама на демокрацията - същото предаване излъчи филм и за нея. 
 
Зрителите на БНТ1 имаха възможност да я видят в различна светлина, както и нейния поглед към новата история на България. Това бе интервю, в което Мария Желева разкри душата си.

* * * * * * *

Документален колаж от хронологично подредени събития и изказвания на президента Желю Желев ще излъчи тази вечер БНТ2 в памет на политика, който ни напусна днес.
 
Зрителите могат да видят 20-минутната лента „Президентът-демократ“ веднага след регионалните новини от 21:30 часа.
 
Колажът е създаден по идея на Екатерина Генова, директор на „БНТ Свят и региони“, по повод 70-тия юбилей на Желю Желев, и съдържа хронологично подредени едни от най-знаковите кадри, интервюта и изказвания на първия демократично избран държавен глава на България. 
 
Документалните кадри  обхващат събитията от 10 ноември 1989 година до края на президентския му мандат (22 януари 1997 г.)
 
„Президентът-демократ“ - тази вечер, веднага след регионалните новини в 21:30 часа, по БНТ2.

* * * * * * * *

Тази вечер БНТ1 ще излъчи и последното интервю, дадено от Желю Желев пред националната телевизия.

Излъчването ще бъде между "По света и у нас" и "Панорама" (20:45 - 21:00 ч.).

* * * * * * * *

БНТ ще покаже на живо поклонението пред тленните останки на президента Желю Желев в неделя, 1 февруари.

От 11:30 часа в ефира на БНТ 1 започва специално студио с водещи Геновева Радева и Даниел Чипев. В рамките на предаването, зрителите ще проследят пряко церемонията по изпращането с държавни почести на първия демократично избран президент на България.

Поклонението започва в 12:00 часа в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“.
 
Сред гостите в студиото на БНТ ще бъдат Ивайло Трифонов - бивш началник- канцелария на президента Желю Желев, един от основателите на СДС и приятел на Желю Желев – Михаил Неделчев, и Румяна Таслакова – автор на редица интервюта с бившия държавен глава.
 
Преди това, от 07:00 до 09:00 часа БНТ 1 ще излъчи и повторение (от10 ноември 2014 г.) на специалното издание на „История.bg“, посветено на 25-годишния преход

Зрителите ще видят отново и филма от поредицата „В кадър“ – „Парола: Демокрация“ на Весела Смилец, в който участва и президента Желю Желев.
 


ИЗБРАНО