Специално за 1 февуари по TVT: ”България: кухня и вино”

31 януари 2015 | 08:45 Дачев
Късометражен информационен филм за Трифон Зарезан
 
България: кухня и вино - на 1 февруари 2015 г.,  в рамките на блока „Туризъм инфо”.
 
Където и да се намирате в България, каквото и да правите, няма как да не опитате от традиционната българска кухня, да се насладите на уникалните български бели и червени вина, традиционните ракии, да опитате характерни за различните места подправки и ястия. 
 
Традиционните винени турове и свързаните с храненето, с различни продукти и блюда и с някои от традиционните напитки местни празници обогатяват неизменно престоя в България - прекрасно място за кулинарни дъхави вълшебства, гурме и винени удоволствия.

Всичко това в информационния филм „България: кухня и вино”  по Телевизия Туризъм – TVT, навръх 1 февруари.
 
* * * * * * *
 
Точно на Трифон Зарезан TVT ще излъчи от 11:00 и от 19:00 ч. и документалния филм „Винена история от Черниче” (филм на месеца - февруари 2012 г.), разказващ за това как протича празникът там.

Още повече, че селото край Симитли се прочу преди години и с единствената винена партия в България. 
 
* * * * * * *
 
АКЦЕНТ
 
В Кавракирово с песен... на зурни (образователен филм за културно-исторически туризъм) – по TVT в неделя, 1 февруари 2015 г., от 14:00, от 20:00 и от 23:00 ч. 
 
Петричкото село Кавракирово е съхранило по-добре от всяко друго зурнаджийската традиция в България. В него от край време живеят най-добрите изпълнители и майстори на този инструмент. Традицията на зурните се предава от поколение на поколение. 
 
Един от известните майстори днес е Селим Георгиев, който е предал традицията и на своя син Георги. Както в миналото, така и днес зурнаджийски формации огласят сватби, хора, курбани, еснафски тържества, селски събори и градски панаири. 
 
Кавракирските зурнаджии са атракцията на фолклорните събори от Огражден до Странджа, че даже и в цяла България. Зурната се е превърнала в крайъгълен камък на живота им. Ще ви се прииска да запеете, да потанцувате...
 


ИЗБРАНО