„25 години демокрация“ от днес по БНТ

10 ноември 2014 | 15:17 Дачев
Документалната поредица „25 години демокрация“ - равносметка на прехода в 6 епизода
 
25 години след началото на промените у нас, обществената медия събира в шест филма равносметката на прехода. Първият от тях е „Парола: демокрация“. 
Лентата на Весела Смилец разказва за политическия преход и зараждането на многопартийната система у нас. Филмът ще бъде излъчен в специалното издание на предаването „История.BG“, което ще бъде излъчено довечера от 21:00 часа
 
Веднага след него започва дискусионно студио с участието на историците проф. Искра Баева, проф. Андрей Пантев, доц. Михаил Груев, социологът доц. Боряна Димитрова и писателят Георги Господинов. Водещите Милена Цветанска и Андрей Захариев ще разговарят с тях за моментите и личностите, които промениха съвременната история на България.
 
Документалната поредица „25 години демокрация“ изследва различните измерения на промяната: Как се срещнаха България и капитализмът? Как държавата се бореше с организираната престъпност? Кога и защо започна голямата миграция? Как бившата народна република промени своята външна политика? И как се измени културата ни през тези години? Тя включва архивни кадри, запазени единствено в Златния фонд на Българската национална телевизия.
 
„Смятам, че екипът на Дирекция “Информация” и БНТ дължат на новите и млади поколения именно тази равносметка, този поглед назад в миналото. Защото според нашите наблюдения голяма част от младите хора не познават нито тоталитарните години, нито много ясно познават събитията, които са се случили от 1989 година до днес“, каза Даниел Чипев, директор на Дирекция „Информация“.
 
„В крайна сметка, каквото и да казват историците, анализаторите и политиците, всеки от нас има своите 25 години свобода. И те са различни от тези на децата му, от тези на родителите му, на връстниците му. И това беше най-голямото предизвикателство да съберем всички образи“, коментира продуцентът на проекта Петя Тетевенска.
 
* * * * * * *
 
Следващите пет епизода от документалната поредица „25 години демокрация“ ще бъдат излъчвани всеки понеделник от 22:00 часа по БНТ1. Техни автори са Цвета Младенова, Надя Обретенова, Йоана Левиева-Сойър, Мария Чернева и Петя Тетевенска.
 
Интервютата, включени в проекта „25 години демокрация“, както и телевизионните архиви от ключовите дати на прехода, зрителите могат да гледат и в интернет на promianata.bnt.bg.
 


ИЗБРАНО