Том Палмър: провалите на „държавата на благосъстоянието“

29 октомври 2014 | 18:02 Дачев
Тази вечер в 19:00 ч. (повторение в 23:30 часа) телевизия България он ер ще излъчи ексклузивно интервю с Том Палмър, старши научен сътрудник на Cato Institute, Вашингтон, САЩ.
 
Един от най-изявените либертариански мислители и учени на нашето време отговаря на въпросите на Мартин Илиев, финансов журналист.
 
В открито и провокативно интервя, Палмър коментира кои са носещите стълбове на либертарианството, какво ни дава концепцията за личната отговорност при вземането на избор, засяга темите за толерантността в обществото, ролята на правителствата и на отделния човек в изграждането на по-справедлив свят.
 
Той остро критикува провалите на „държавата на благосъстоянието“ и съветва за по-балансирана финасова политика не само в САЩ, но и в Европа.
 
Палмър коментира и западния подход на налагане на санкции към Русия, ситуацията в Близкия Изток, възхода на Ислямска държава и трудната задача, пред която е изправен Барак Обама.
 
* * * * * * *
 
Том Палмър:
 
Изпълнителен вицепрезидент за международни програми в мрежата "Атлас" на най-изявените пропазарни мозъчни тръстове ("тинк танкове") в САЩ - Cato Institute, Вашингтон. Отговаря за създаването и управлението на програми на 14 езика в световната мрежа тинк танкове. 
Преди да се включи към Cato е бил в Hertford College, Оксфорд и вицепрезидент на Institute for Humane Studies в университета George Mason.
 
Чете лекции в Северна Америка, Европа, Африка, Латинска Америка, Индия, Китай и в страни от Азия и Близкия Изток по политически науки, публичен избор, гражданско общество. Публикувал е статии по политика и морал в Slate, Wall Street Journal, New York Times, Die Welt, Caixing, Al Hayat, Washington Post, The Spectator of London. 
 
Автор на "Realizing Freedom: Libertarian Theory, History, and Practice" (разширено издание 2014) и редактор на "The Morality of Capitalism" (2011), "After the Welfare State" (2012), "Why Liberty" (2013) и "Peace, Love & Liberty" (2014). 
 
Завършил е бакалавърска степен в St. Johns College в Анаполис, Мериленд, магистърската си степен по философия получава от The Catholic University of America, Вашингтон, а докторската - в Oxford University.
 


ИЗБРАНО