Кристалина Георгиева:крайно време за електронно правителство

26 октомври 2014 | 09:26 Дачев
Откъс от интервюто на Милена Милотинова ("България Он Ер") с вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева в Страсбург - излъчено в събота, 25 октомври, в 18 часа, в предаването „Брюксел 1“ (18 - 19 ч.)
 
Кристалина Георгиева: "Чрез електронното правителство, България трябва да направи европарите по-достъпни за малките и средни компании"
 
Все още хората в България намират за трудно кандидатстването за европейско финансиране. Процедурите са тромави и често неразбираеми за бенефициентите, което кара малките фирми дори да се отказват от кандидатстване. Решението на този проблем е електронното правителство - това заяви българският еврокомисар.
 
Това стана минути, след като Европейският парламент одобри състава на новата Комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер. В нея Кристалина Георгиева ще отговаря за ресора "бюджет, финансов контрол и управление на човешките ресурси". 
 
* * * * * * *
 
„Крайно време е някое правителство - да се надяваме още следващият кабинет - да запретне ръкави и да осъществи електронното правителство. То ще свали бюрократичната преграда пред бенефициентите и ще сложи край на съмненията за корупция в обществените поръчки“, сподели Георгиева и добави:
 
„Има презастраховане от страна на националните власти, що се отнася до допълнителните условия към проектите. То не е само в България. Но така ние губим пари и това е грехота. Не трябва дори 1 евро да връщаме на европейския бюджет!“. 
 
Според Георгиева, страната ни трябва да хвърли най-много усилия за това, реализацията на големите проекти да върви гладко и на второ място да сме много гъвкави в пренасочването на пари. По думите ѝ, България трябва да се възползва по-добре от това, че е най-големият нетен бенефициент в ЕС, т.е.разликата между парите, които получаваме, спрямо тези, които даваме, е сравнително най-голяма. Страната ни може да усвои 32 млрд. евро през следващите 7 години.
 
Вторият позитивен елемент е, че в България традиционно има разбирането, че европейското финансиране е много важно. „Надявам се, след формирането на новото правителство, то отново да постави като приоритет това да ползваме парите от Европа ефективно и прозрачно“, заяви Георгиева. 
 
* * * * * * * *
 
Георгиева разказа, че 730 българи са част от всичките 32 000 служители в европейската администрация. „Около 2,5% от служителите са българи при положение, че сме 1,9% от населението на Европа. Причината да има повече наши сънародници, отколкото пропорционално ни се полага е, че те са способни, мотивирани и успешни на конкурсите. Българите сме умни хора, но понякога ни липсва самочувствие“.
 
* * * * * * * *
 
Еврокомисарят посочи два големи приоритета за новата комисия в краткосрочен план.
 
Първият е до Коледа да бъде представено предложение за инжекция от инвестиции в европейската икономика в размер на 300 млрд. евро. 
Втората голяма задача: като екип, комисарите да разчупят стереотипите от миналото, когато общуването и координацията между тях са били ограничени. „Моята роля ще бъде на координатор между всички комисари, тъй като всеки има нужда от бюджет и всеки работи с хора“, обясни Георгиева.
 
Георгиева заяви, че комисията на Жан-Клод Юнкер е оптимално структурирана и че ще работи едновременно за запазване на финансовата дисциплина в ЕС и реализирането на мерки за растеж. „Финансовата дисциплина е необходимо, но недостатъчно условие за растеж и работни места. Затова трябва да се мисли за инвестиционната мощ на политиките, които следваме и парите, които влагаме.
 
Няма как да избягаме и от структурните реформи“, категоричен е българският еврокомисар.
 


ИЗБРАНО