Екстремна rock 'n' roll поредица по Extreme Sports Channel

27 август 2014 | 13:25 Дачев
"Warped Roadies" всеки делничен ден, двоен епизод, 8 - 12 септември, от 19:50 ч.
 
Този септември Extreme Sports Channel тръгва на път с едно рок енд рол турне от гигантски мащаб. Премиерната поредица е френетично предаване, което ни показва случващото се зад кулисите в турнето из Съединените щати на „Vans Warped Tour“ с включените в състава му над 60 от най-известните съвременни рок банди.
 
Екипът на предаването се грижи за пътуването на участниците от град на град и умее не само здраво да работи, но и здраво да се весели,  наслаждавайки се на живота на пълни обороти.
Тук ще се запознаете със 190-сантиметровия, покрит отгоре до долу с татуировки, безпощаден бивш затворник, а понастоящем - Главен сценичен уредник, с тръгналата на меден месец пънк рок двойка, с репортерката от мястото на събитието – новачката Ейми, и с главния отговорник за цялата рок енд рол вакханалия – основателят на турнето Кевин Лайман.
 
На фона на напрегнатата подготовка за "гладкото" протичане на турнето (доколкото това е възможно за едно рок енд рол турне), ще имаме възможност да видим някои от участващите банди и изпълнители, като „The Used“ и „Anti-Flag“.
 
Ще станем непосредствени свидетели на ежедневието на младия екип, прекарващ лятото в движение - с осигурен пропуск за достъп зад кулисите в най-буйното турне на годината, което започва този септември по Extreme Sports Channel.
 
* * * * * * *

Факти за „Warped Tour“
 
•Концертите му обикновено се провеждат на големи свободни площи, места за концерти на открито или паркинги.
 
•От 2013 година родителите с деца получават безплатен достъп и “дневна грижа”. Без майтап. Детският билет дава право на безплатен достъп до всяко шоу на един законен настойник на възраст над 28 години. The Reverse Daycare Tent (Палатката за отдих и дневна грижа) е прохладно климатизирано помещение, предназначено за родители, които придружават своите тийнейджъри на концерта, но искат да намерят спасение от горещината и шумните децибели.
 
•Програмата на „Warped Tour“ е различна за различните спирки.
 
•Ако феновете искат да влязат по-рано, за да избегнат чакането на общата опашка и да направят нещо добро, те могат да донесат три консервирани продукта, да направят дарение на стойност 5 долара или да предадат използван клетъчен телефон в палатката с надпис „Feed Our Children NOW!“ („Да нахраним нашите деца СЕГА!“), срещу което ще получат гривничка за влизане с предимство / VIP достъп.
 
•Кейти Пери, Еминем, „Black Eyed Peas“, „No Doubt“ и „Beck“ са минали по този път. Преди да започнат да продават милиони плочи, всички тези изпълнители, които определено нямат нищо общо с пънка, са имали своите необикновени изяви в „Warped“. Изпълнителката на “I Kissed a Girl” – поп-старлетката Пери, споделя пред „Ролинг стоун“ следното за оригиналната си поява през 2008 година: “Обикновено това е хардкор скриймо банда [преди мен], а аз съм цялата в розово с бонбонено розова китара”.
 
•Това е едно от най-социалните турнета. Организаторите се стремят по всякакъв начин да намалят последствията от турнето за околната среда – от използването на биодизелови камиони и сцена, захранвана от соларни панели, до щадящ околната среда кетъринг. През 2006 година турнето поде инициативата „Warped Eco Initiative” („Инициатива за екологичен Warped“). В последвалите години са въведени следните промени: използване на биодизелово гориво за автобусите, намаляване на количеството на бензина с 30%, сцена, захранвана изцяло от соларни панели, която може да побере до 8–10 изпълнители за всяко шоу. Кетърингът на „Warped“ е преминал към използване на чинии за многократна употреба (които се мият) и сребърни прибори. Освен това, те използват компостируеми зърнени храни и кутии за храна, направени от картофено нишесте. Турнето предлага безплатни награди на децата, участващи доброволно в рециклирането.
 
•От 1995 година производителят на обувки за скейтборд „Vans“ спонсорира ежегодно турнето, заради което то често бива наричано „Vans Warped Tour“.
 
•От десетина години шоутата на „Warped Tour“ включват до 100 групи. Групите свирят до 30 минути всяка на около 10 сцени едновременно, като най-големите от тях обикновено заемат двете централни сцени. Обикновено изпълненията на групите започват в 11:00 часа и завършват около 21:00 часа.
 
•Всяко шоу (всяка сцена) има различно оформление. Тя се монтира рано сутринта при пристигането на сценографския екип и обикновено се демонтира по време на последното изпълнение за деня.
 
•„Warped Tour“ е създаден през 1994 година от Кевин Лайман (който е създател и на турнето „Taste of Chaos“). Идеята за „Warped Tour“ му хрумва по време на работата му върху шоута за скейтборд, като „Vision Skate Escape“ и „Holiday Havoc“, които представляват комбинация от музика и състезания по скейтборд.
 
•През 1998 година турнето става международно, с изяви в Австралия, Япония, Европа, Канада и САЩ.
 
•През 1999 година турнето тръгва на Нова година от Нова Зеландия и Австралия. Следва летен старт от САЩ към северното полукълбо до закриването му в Европа.
 
•Всяко лято турнето се посещава от над 500,000 фенове в САЩ и Канада.
 
•Една година „The Vandals“ са изхвърлени от турнето, заради обида към „Good Charlotte“, която прераства в ръкопашен бой. Известни са и други инциденти с участието на банди като „Guttermouth“, NOFX и „Underoath“, възникнали поради различни причини, като различия в убежденията, отношението и обиди към други банди.
 
•„Warped Tour“ често сътрудничи на различни благотворителни каузи. По време на турнето през лятото на настоящата 2014 година, това беше кампанията SUMMER OF HOPE (ЛЯТО НА НАДЕЖДАТА), имащо за цел са привлече вниманието към случаите на самоубийства
 
* * * * * * *
 
Кевин Лайман – основател на турнето
 
Кевин Лайман е създател на фестивалите за музика и екстремни спортове „Warped Tour“, „Taste of Chaos“ и „Mayhem tours“. Той е и съдружник в SideOneDummy Records и собственик на „4FINI“, която продуцира ежегодно горепосочените турнета, както и турнета от миналото, като „Down From the Mountain Tour“, „Watcha Tour“ и „Sprite Liquid Mix Tour“. Седалището на „4Fini“ се намира в Пасадена, Калифорния. Компанията има 4 служители, включително Лайман.
 
„Warped Tour“ стартира през 1994 година, когато Лайман – ветеран с 3-годишен опит от музикалния фестивал „Лолапалуза“, натоварва в един автобус няколко от своите любими южнокалифорнийски пънк и ска групи, като „Sublime“ и „No Doubt“, и тръгва на турне. Докато обмисля да сложи край на събитието през лятото на 1995 година, Лайман получава предложение от компанията за обувки „Vans“ да организира фестивал по скейтинг. Забелязвайки очевидната връзка, Лайман се възползва от възможността да включи предложението в своя „Warped Tour“, с което поставя началото на най-продължителното ежегодно турне в Северна Америка - „Vans Warped Tour“. През 1997 година публиката се удвоява в сравнение с 1996, в резултат от продължилото през цялата година участие в него на групи като „Blink-182“ и „Social Distortion“. Това продължава и досега, поради което турнето е известно още под името "The Tour That Won't Die" („Турнето, което няма да загине“). 
 
В последните турнета на „Warped“ Лайман включва и инициативата „Warped Recycling“ („Рециклиране на Warped“), с цел да съдейства за рециклирането на боклука, който турнето оставя след себе си. Идеята на инициативата е всяко лице, което донесе най-много боклук в "палатката за рециклиране" на шоуто, да спечели 100 долара. Той е работил и с Шели Лин (собственик на „Tada Catering“), който е ежегодният кетъринг доставчик на шоуто, с цел използването на керамични съдове в ежедневието. Освен това, той е започнал да използва комбинация от дизелово и биодизелово гориво за зареждане на автобусите, използвани в турнето. 
 
Лайман не крие, че е получил идеята за „Warped tour“ от Пери Фарел – основателят на „Лолапалуза“. Лайман е бил и член на журито на 7-ия, 9-ия, 10-ия и 11-ия годишен конкурс за независими музикални награди в подкрепа на независимите изпълнители. 
 
В интервю за Punknews.org Лайман заявява, "Ако това беше само “Турнето на Кевин Лаймън”, сцената щеше да принадлежи през цялото време на „Bad Religion“, NOFX, „Flogging Molly“ и „Bouncing Souls“.


ИЗБРАНО