Клайв Оуен и дъщерята на Боно в сериал на Cinemax ”Хирургът”

29 юли 2014 | 16:26 Дачев
Носителят на „Оскар“ Стивън Содърбърг се завръща и режисира новия сериал
 
На 9-ти август 2014, успоредно с премиерата в САЩ, в България дебютира новият сериал „Хирургът“, режисиран от носителя на „Оскар“ Стивън Содърбърг и с Клайв Оуен в главната роля.
 
Началото на 20 век е време на огромна смъртност - антибиотици няма. Един лекар обаче успява, въпреки (или благодарение на) тайната си зависимост от кокаина, да надмине пределите на медицината. 
Джон Такъри – ролята се изпълнява от британеца Клайв Оуен, е брилянтен хирург в болницата „Никърбокър“ в Ню Йорк, който чрез иновативните си методи  прескача ограниченията на времето и науката. 
 
“Хирургът” с оригинално заглавие The Knick e продукция на брата на HBO – Cinemax. Сериалът е режисиран от носителя на Оскар Стивън Содърбърг („Бандата на Оушън“, „Ерин Брокович“, „Секс, лъжи и видео“ и продукцията на HBO с Майкъл Дъглас и Мат Деймън “Зад свещника. Моят живот с Либерачи”).
 
* * * * * * *
 
Въпреки че епизод 1 все още не е излъчен, от НВО/ Cinemax обявиха, че ще бъде заснет и втори сезон от 10 серии, режисирани отново от Содърбърг. „Сериалът е толкова добър, че ако бях отказал да заснема втория сезон, знаех, че следващият, който прочете сценария, ще приеме със сигурност“, коментира режисьорът.
 
Действието се развива в 10 епизода, всичките режисирани от Содърбърг, който е и главен оператор, в които се преплитат сюжети от професионалния и личния живот на Джон Такъри – главния хирург на „Никърбокър“.
 
Историческата епоха в сюжета е преходна – медицинската наука е на прага на нов етап в своето развитие, а проблемът с расовите предразсъдъци е наболял. Към този момент познанията за човешкото тяло са повърхностни, като напредъкът в това отношение поставя лекарите всекидневно в ситуации, в които трябва да тестват личните и професионалните си качества до краен предел.
 
Болницата, в която работят Такъри и колегите му, е изправена пред известни сътресения – изоставена е от основните си спонсори, страда от лошо финансово управление, а повечето пациенти не могат да плащат за лечението си. 
 
Доктор Такъри ръководи екип от млади и способни лекари, включващ неговото протеже доктор Еверет Галиджър (Ерик Джонсън), в чието лице Такъри вижда идеалния помощник-хирург. Младият и талантлив хирург Бърти Чикеринг (Майкъл Ангарано) е третото попълнение в лекарския екип. Той е тайно влюбен в сестра Луси Елкинс, в ролята на която влиза Ив Хюсън (Eve Hewson) - дъщеря на фронтмена на U2, Paul Hewson "Боно". Тя, от своя страна, е запленена от брилянтността и дързостта на Такъри (Клайв Оуен).
 
Към тима на Такъри се присъединява и изключително талантливият, но чернокож, доктор Алгърнън Едуардс (Андре Холанд), специализирал в Европа. Болницата го посреща с лавина от предразсъдъци и предубедености, както от лекари, така и от пациенти. В крайна сметка той е назначен за помощник-хирург вместо Галинджър.
 
За назначаването на Алгърнън Едуардс настоява Корнелия Робъртсън (Жулиет Райланс) – дъщеря на основния финансов благодетел на болницата и главния женски персонаж в сюжетната линия. 
 
Доктор Едуардс е „прикрепен“ към Такъри, въпреки неговото първоначално нежелание. Методите и визията им за медицината са различни по своето естество, но след изпълняването на сложна операция пред целия екип, Едуардс спечелва признанието на своите колеги за огромния си лекарски потенциал. Така, въпреки различните виждания за медицината и ангажиментите ѝ към пациентите, хуманизма и морала, двамата се противопоставят успешно на изпитанията на епохата.
 
* * * * * * * *
 
Епизодите на „Хирургът“ ще се излъчват по Cinemax, но ще могат да се гледат и в онлайн видеотеката на HBO

От 11 август сериалът тръгва и по HBO.



ИЗБРАНО