Филм за къзълбашите - „Между полумесеца и кръста” по TVT

28 юни 2014 | 19:06 Дачев
"Между полумесеца и кръста"образователен филм за етно и религиозен туризъм, в седмицата от 30 юни до 6 юли 2014: във вторник от 08:00, в четвъртък от 22:00 и в събота от 19:00 ч. 
 
Документалният  филм на Телевизия Туризъм запознава с една изключително малко позната част от населението на България – къзълбашите.
Филмът бе показан през декември 2011 г. на Фестивала на етнографския и антропологичен филм в Софийския университет.

Те са тюркоезичен етнос, изповядващи алевизма - религиозно течение в неортодоксалния ислям. Учението им е тайно, предава се от уста на уста в родово-религиозните общини, а религията им е скрита, затова и слабо позната.

Но самите алевии днес са по-различни. Имат желание  да споделят и го правят с готовност пред камерата на екипа – оживяват разкази, ритуали, звучи автентична музика, показват пазени в дълбока тайна практики... 
 
Камерата  посещава няколко от селата, населени от алевиите в Лудогорието, както и 3 от свещените за тях места – "текета", сред които и небезизвестното Демир баба теке в ИАР „Сборяново”.

Лентата показва богатството на културата и традициите на днешните алевии, фокусирайки се върху историята, живота, празниците и обредността. Заснет е в детайли най-големият им празник – Хъдрелез.

* * * * * * *

Още програмни акценти:
"Пролетен спомен за Яврово" -  образователен филм за селски туризъм: в събота, 5 юли 2014 г., от 14:00, от 20:00 и от 23:00  ч.

Зрителите на TVT познават филма от февруари 2013 г. - за родното село на писателя Николай Хайтов.

* * * * * * *

ФИЛМ НА МЕСЕЦ ЮЛИ

"Благословените извори" (образователен филм за семеен и балнео туризъм) 
– всяка събота през юли 2014 г. от 16:00 ч. и от 22:00 ч.
 
Към Нареченски бани, синия бисер на Родопите и един от най-известните балнеологични курорти в България, отвежда филмът на Телевизия Туризъм „Благословените извори” от поредицата за семеен и балнео туризъм.
За магията на живата, лечебна вода и легендите, свързани с нея, ще стане дума във филма.

Вода!... Човек не може да те опише... Само те вкусва, без да те проумява. Ти не си необходимост за живот, ти си самият живот!... Разправят, че Богородица благословила всички извори, дето къпала Сина си. Но минала ли е тя през Родопите? Каква е тази мистерия?

Ще проверим в Нареченски бани единствено с филма  „Благословените извори” - всяка събота през юли.
 


ИЗБРАНО