Нана с розова кампания срещу рака на гърдата

25 юни 2014 | 10:53 Дачев
На 29 юни, неделя, в Южния парк в София, жените с рак на гърдата ще кажат „да” на лечението и на живота
 
Нана и нейната фондация „Нана Гладуиш - Една от 8” канят всички да станат част от събитието - и да сложат розова перука в знак на съпричастност!
 
Арт-терапии, зумба инструктори, йога и специална фотосесия - в която 30 жени с диагноза рак ще сложат розови перуки, за да докажат, че са готови да се борят - са само част от активностите, с които организаторите и всички гости ще покажат своята съпричастност и подкрепа.

Същия ден сутринта, 11 - 12 ч. е последното издание за сезона на воденото от Нана предаване по Нова телевизия "Съдебен спор".
 
* * * * * * *
 
Жените с рак на гърдата в България се събират, за да кажат:
ДА – На Една от 8!
ДА – На профилактичните прегледи!
ДА -  На Лечението!
ДА - На живота!
 
От 11:30 до 18:30 ч. на централната поляна в Южния парк ще бъде изградена сцена и разпънати различни шатри – „Розовата шатра”, шатра „Аз и моите приятелки”, шатра „Аз и мама”.
 
На сцената (от 11:30 - 12:30 ч. и от 17:30 - 18:30 ч.) сертифицирани инструктори по Zumba (вид танц с елементи на аеробика) ще водят класове. В обедните часове ще се прави йога. През целия ден ще текат различни арт-терапии за жените: изработване на хартиени цветя, бижута, квилинг.
 
За децата ще има много игри: надбягване с чували, дърпане на въже, футбол, както и комбинирани игри за деца и родители.
 
Гост-гримьори ще показват как с малко грим можем да прикрием различни странични ефекти вследствие на умора, неразположение или провеждане на лечение.
 
Ще се раздават брошури, а доброволки от Клуба на "Една от 8" ще споделят своя опит и преживявания с други "жени. 
 
От 16:00 ч. ще започне специална фотосесия, в която 30 жени с диагноза рак на гърдата ще сложат розови перуки - за да покажат: "Не ни е срам, не ни е страх, готови сме да се борим за живота си и сме решени да успеем".
 
В края на деня ще бъде представено розовото дърво - дар към Столична община и кмета на София. С този символ се казва "ДА" на София - европейска столица на културата.
 
* * * * * * *
 
На място ще може да се направи дарение или да се закупят предмети с логото на Фондация "Една от 8".
 
* * * * * * *
 
За фондацията:
 
Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8” е създадена през 2013 година с идеята да предоставя социална и емоционална подкрепа на жени с диагноза рак на гърдата. Основната работа на фондацията е поддържането на клуб, в който жените могат да намерят помощ и подкрепа в борбата си с диагнозата.
 
В клуба се предлагат занимания по йога и йога на смеха, психотерапия, група за взаимопомощ, правни консултации и консултации с професионален гримьор, арт-терапия и други. Всички тези дейности се предлагат безплатно за потребителите и се водят от доброволци на фондацията – хора, подкрепящи каузата и битката с рака.
 
Жените, които имат нужда, могат да вземат за ползване перука или кърпа, както и да видят и използват протези и сутиени, специализирани за жени с такъв проблем.
 
За краткото време на своето съществуване фондацията е провела над 120 психологически консултации, 20 правни консултации, 5 арт-терапии и др. Получени са като дарения над 100 перуки, кърпи, сутиени и протези.
 
Към момента издръжката на фондацията е изцяло от дарения от индивидуални и корпоративни дарители. 
 
* * * * * * *
 
Целите, които си поставя фондацията с тази кампания, са:
 Да се промени отношението към диагнозата  рак на гърдата;
 Да стартира набирането на средства за Фонд "Една от 8", за подпомагане на жени и мъже с рак на гърдата.
Целта на Фонда ще е да подпомага със суми до 500 лв. отделни крайно нуждаещи се хора за изследвания, тестове и пр. Фондът ще започне своето функциониране след набирането на сумата от 5 000 лв. За ефективното му и прозрачно управление ще се сформира надзорен съвет от трима независими члена: Управителя на Фондацията, Представител на Българския лекарски съюз и експерт в социалната сфера;
 Да се подобри самочувствието на жените и мъжете с рак на гърдата в България.
 Да се наберат средства в помощ на издръжката на Клуба на "Една от 8" и да се разшири мрежата от доброволци и поддръжници.
 


ИЗБРАНО