”Нека говорят” продължава, но с нов водещ

11 февруари 2014 | 11:45 Дачев
В знак на протест, редакторите не изписали имената си в края на предаването

Интервю
 днес за сутрешния блок на актьора Любо Нейков, съпродуцент ("Дрийм Тийм Продакшънс") на публицистичното предаване по bTV:
Вижте видео

Продуцентът на предаването „Нека говорят... с Росен Петров” по bTV, чиято втора част от заглавието чака да бъде сменена, се разграничи генерално от показната демонстрация на политическа любов, която изигра пряко в ефир в неделя бившият вече водещ. 
 
Любомир Нейков обясни, че не е знаел за патетичната декларация на Петров, чрез която заради „честта на журналиста и офицера” става член на партията на Николай Бареков „България без цензура”.
 
Телевизионният театър бил режисиран единствено от водещия, а редакторите не се намесили, за да не играят ролята на цензор, обясни Нейков. В знак на протест те не изписали имената си в края на предаването. Отговорността, според него, трябвало да бъде поета лично от Петров, който нарушил журналистическия етичен кодекс.
 
* * * * * * *
 
По думите на Нейков, преди ефир водещият имал разговор с екипа, в който бил приканен да обяви, че не принадлежи към нито една политическа партия. Повод за този призив бе интервю на Росен Петров в „Тази сутрин”, в което заяви, че се вижда като политик в близко бъдеще. В конкретния разговор той поел ангажимент да се разграничи от партийни симпатии, но - изненадващо за екипа си - направил обратното, обясни продуцентът.
 
Той допълни, че Бареков - който гостува за втори път в предаването в кратък срок - е бил поканен от редакторите с цел „борба за рейтинг”.
„Не може ръководството на bTV да покани когото и да било в предаването, особено за външна продукция, каквато е нашата. Никога не се е случвало по този начин” - отрече намесата на медията в редакционната политика Нейков. По думите му, няма „гостуване на разменни начала” заради сериал на неговата продуцентска компания, който върви в ефира на TV7 ("Дървото на живота", чийто втори сезон приключи на 8 декември 2013 г. - бел. ред.).
 
След предаването в неделя Петров е „напуснал, без да каже довиждане на екип, който 5 години седи зад гърба му и го направи най-рейтинговото за този слот. Няма довиждане, няма благодаря ви”.
 
Актьорът обясни действията му като плод на „свръхенергия в последния момент с желание да помогне и да обърне нещата в държавата и най-накрая да реши всичките ни проблеми” и му пожела „на добър път”.
 
* * * * * * *
 
Нейков допълни, че предаването продължава с нов водещ, чието име обаче отказа да назове.

* * * * * * *

Вчера "Дрийм Тийм Продакшънс" излезе и с декларация по медийния инцидент.

Междувременно, самият Росен Петров заплаши от ефира на TV7 в интервю за Ива Николова в рубриката "Гореща точка":
"Ако тази мръсна кампания на bTV и "Дрийм тийм" не спре, ще отида в прокуратурата, ще стана защитен свидетел и ще разкрия много неща, на които съм бил свидетел – търговия с влияние, как се купуват обществени поръчки, кой ги печели, как, как се назначават журналисти. Тогава много водещи и доста политици може да гледат света през едно по-тясно прозорче". 

Росен Петров заяви, че е обиден от вчерашната декларация на bTV след 13 години лоялна служба за медията, че това не е морално и честно спрямо него, че не заслужава и декларацията от неговите продуценти и че декларациите са "все едно ги е писал Гьобелс". 
Росен Петров подчерта, че държи на приятелите си и особено на Любо Нейков, който наскоро е загубил брат си и когото е взел след конкурс в предаването "Хъшове" въпреки че Слави Трифонов е заявил "О, тоя не става".
 
Николай Бареков също защити Петров, когото покани за зам.-председател на партията си. Той попита кога bTV демонстрират двоен морал - когато атакуват достоен човек, изказал гражданската си позиция в ефир, или когато години се правели, че не забелязват двойните стандарти в редица предавания. "Защо не се разграничихте от Слави Трифонов, който си позволи във ваше студио да издигне кандидатурата на Меглена Кунева за президент?" - попита лидерът на политическа партия "България без цензура". 

Росен Петров даде и интервю за медийния репортер на "24 часа" Паола Хюсеин в днешния брой на вестника.



ИЗБРАНО