bTV излъчва на живо пресконференциите на прокуратурата и на президента

15 май 2013 | 08:04 Дачев
Предизборният скандал с бюлетините се развихри с на Николай Бареков по TV7 в деня за размисъл, 11 май

Тази сутрин bTV ще прекъсне извънредно програмата си, за да излъчи на живо пресконференцията на прокуратурата, посветена на предизборния скандал с бюлетините в Костинброд, развихрил се с журналистически материал на Николай Бареков по TV7 в деня за размисъл, 11 май.

Късно вчера ”група достойни прокурори” в сигнал до медиите оповестиха, че "Нищо в Костинбродския случай не е вярно".

Според лидера на ПП "ГЕРБ" Бойко Борисов, някой от прокуратурата трябва да изгори, тъй като заради скандала партията му е загубила 5-6% от гласовете на парламентарния изборен вот в неделя.

* * * * * * *

По информация на БНТ, на пресконференцията днес в от 11.00 часа в Конферентната зала на  Съдебната палата ще се представи работата на прокуратурата по дела, свързани с изборния процес. 

* * * * * * *
 
Според статистиката, към деня преди изборите прокуратурата е образувала 28 досъдебни производства. 13 от делата са за купуване на гласове. Разследва се престъпна дейност по предлагане и даване на имотна облага, за да се гласува за определена партия или кандидат. Две от досъдебните производства са за образуване и ръководене на престъпна група,  извършвала престъпления против политическите права. 
 
От началото на предизборната кампания са водени 100 преписки по сигнали за изборни престъпления. 65 са приключили с отказ да се образува досъдебно производство. По останалите 35 продължават предварителните проверки. По повод избухналия скандал в деня за размисъл, свързан с бюлетините в Костинброд, Сотир Цацаров намекна вчера, че натиска на медиите може да е попречил на планирана акция за проследяване на бюлетините и се ангажира на днешната пресконференция да даде конкретни отговори. 

*
 * * * * * *

От 14:00 ч. bTV ще излъчи директно и брифинга на президента Росен Плевнелиев, посветен на неговите конституционни пълномощия след проведените парламентарни избори.


ИЗБРАНО