ТВ Европа празнува рожден ден

14 април 2013 | 08:22 Райна Деницова
В неделя първата новинарска телевизия у нас ТВ „Европа“ празнува рожден ден

Първата емисия „Новини” е излъчена в 19 часа точно преди 12 години - на 14 април 2001 - и е прочетена от Маргарита Ралчева.

„Изключително здраво, твърдо и устойчиво е числото 12. Не случайно вече учениците учат до 12-ти клас, може би не случайно апостолите на Христос са били 12. От гледна точка на периода на подготовка, обучение, ние можем спокойно да кажем, че завършихме успешно нашата гимназия. Оттук нататък се очакват още по-добри параметри на нашата работа“ - заяви програмния директор на телевизия „Европа” Любомир Попов.

„Европа” е единствената новинарска телевизия, устояла на времето и запазила своя новинарски профил с емисии на всеки 30 минути и 19 живи емисии на ден. Около 900 000 българи в България и по света всеки ден гледат телевизията, за да научат достоверните новини.

В журналистиката не само в България, но и по света, колегите имат навика да залитат към сензационното; ако не е такова, то те го правят, което е по-големият проблем. Аз съм повече от 10 години в тази професия и знам колко е изкушаващо, защото в крайна сметка телевизията, новините са един продукт. Колкото по-сензационно звучи, толкова по-добре се продава... Но според мен за новините това е страшно, защото предназначението на медиите е да информират хората, а не да ги подвеждат и да се опитват да ги манипулират.

Нашият девиз е: „Информираме, но не манипулираме.” Затова и всеобщото мнение е, че телевизия „Европа” е медията, в която се излъчват достоверни новини
” - коментира директор „Новини“ Николета Стойчева.

Това коства обаче огромен труд. „От дванайсетгодишен опит днес мога да кажа, че правенето на новинарска телевизия е като всеки ден да правиш маратонско бягане“ – прави равносметка основателят на телевизия „Европа“ Емил Стоянов.

Водещите на телевизията подготвиха видео, в което успяват да погледнат на комичните моменти от своята сериозна работа със закачлива усмивка. Освен че ще изненада зрителите си с празнична програма, за рождения ден на телевизията ще видим специално подготвени номера от цирк „Балкански” (включително и с крокодил), както и световноизвестния маг Астор.



ИЗБРАНО