Нов исторически сериал по БНТ от март - ”Недадените”

29 януари 2013 | 08:43 Дачев
История в 12 епизода, свързана със спасяването на българските евреи през Втората световна война

Сцени от сериала бяха заснети вчера в храма "Св. Александър Невски".
"Недадените" ще проследи съдбите на българските евреи, чиито живот се преобръща с влизането на България във Втората световна война от 1 март 1941 г.
 
Режисьорският тандем Емил и Вито Боневи е и автор на сценария, на който посвещават цели 8 години.
"Недадените" ни връща 70 години назад във времето и пресъздава едни от най-драматичните събития от българската история. Сюжетът преплита исторически факти с личните преживявания на героите.

"Сложната история, пречупена през личното отношение на героите, които са замесени в нея, правят филма истински, откровен и дълбок и в крайна сметка интересен" - коментира актьорът Пенко Господинов, на когото е поверена ролята на Цар Борис III.
 
Продуцентът Мирослав Боршош приема проекта като предизвикателство заради особеностите на епохата, които трудно се пресъздават на лента.
"Да покажем, че можем да снимаме наистина в България сериозни големи продукции, каквито се правят по цял свят", споделя той.
 
Владо Пенев, Мариус Куркински и Димитър Баненкин са само част от звездния филмов екип. В образа на българския цар се превъплъщава Пенко Господинов, а главната женска роля играе Лидия Инджова
 
Историческата драма е повод за национална гордост у всички актьори. "Много се гордея, защото Лиляна Паница е име, което не се споменава много често в историите, свързани със спасяването на евреите, а тя всъщност е допринесла страшно много", разказва Лидия Инджова за своята героиня.

"Ние сме една от малкото нации, ако не и единствената, която не е дала нито един евреин", добавя актьорът Димитър Баненкин, който се превъплъщава в образа на Александър Белев.
 
Музиката към поредицата е написана от Стефан Вълдобрев, епизодите са 12.
 
* * * * * * *

Наскоро и TV7 обяви продуцирането на сериал на историческа тематика, чието излъчване ще започне също през м. март - „Дървото на живота”.


ИЗБРАНО