Миролюба Бенатова - за доверието, идеологията и Рая в Странджа

2 ноември 2012 | 13:48 Дачев
„Когато имаш доверие на някого и когато е той е поставен като авторитет и ти го харесваш, но си в училище, много лесно може да ти бъде имплантирана всяка идея”. Така репортерът на bTV Миролюба Бенатова коментира случая със смъртта на Марио Нушков, свързвана с култа към Анастасия, обявен в Русия за секта.

Журналистката се срещна с учителя по философия на момчето Росен Ангелов, който запознавал 25-годишния Марио и учениците от езиковата гимназия в Благоевград с книгите на Владимир Мегре за Анастасия.
„На него те са вярвали, харесвали са го, водил ги е на извънкласни занимания, на походи. Някои казват, че те са преминавали по странен начин. Въпросът обаче е как едно учение стига до теб?” -  обясни Миролюба Бенатова. По думите й, този момент е особено тънък, когато става въпрос за вярвания и то на възраст под 18 години.

* * * * * * *

Росен Ангелов твърди, че не е виновен за убежденията, до които е достигнал Марио, тъй като не е водач на никого. Въпреки че те не са сключвали своеобразен договор, доверието не е за подценяване, смята журналистката.
Основен момент е и този, че учителят внушавал на децата, че образователната система не е добра за тях. Казвал им, че има и по-добър вариант – сливане с природата, връщане към началото.

Фондация „Мечта”, чийто собственик е Росен Ангелов, се самофинансира, разчита на дарения и проекти в образователната система. Под обяснението, че се занимава с екопроекти, тя претендира да е абсолютно цивилна, лишена от религиозни уклони. Занимава се е с провеждане на тимбилдинги и обучения за положително мислене. Зад тази фасада обаче може да се скрие всичко - от минус до плюс безкрайност...

Има ли виновни за смъртта на Марио Нушков и как българи строят Рая в Странджа планина - тази събота и неделя вечер в bTV Репортeрите.



ИЗБРАНО