Драгомир Драганов с рубрика по БНТ, Андрей Захариев прави петъчна библиотека

26 септември 2012 | 16:43 Дачев
Нови рубрики и нови водещи в „Денят започва с култура

„Денят започва с култура” продължава да бъде единственото телевизионно пространство за културни събития в България, Европа и света, твърдят от БНТ. През новия сезон предаването ще използва всички средства за комуникация със зрителите. Очакват ви интересни репортажи, коментари, теми, разговори с известни личности, сблъсъци на мнения. За да бъде в крак със събитията предаването започна обновяване с нови рубрики и модули.

Столът” предлага на зрителите нещо, което отдавна излезе от мода – четенето. Като обществена медия с иновативни идеи, БНТ ще наложи четенето на любима или интересна книга по нестандартен път.

НАТФИЗ” е общ проект на Българска национална телевизия и учебното заведение, който ще направи всички зрители съпричастни към постиженията на студентите на Академията.

Връзката между политиката и културата откриват „Малки портрети”. Рубриката ще разкрие какво изкуство предпочитат политиците, какво четат, колко време отделят за тези дейности. Тук ще има и юристи, лекари, артисти, учители, преподаватели, инженери. Всички те ще споделят какво четат и ходят ли на театър.Всичко това ще сглоби пълната връзка между политика и култура и ще отговори на въпроса „Защо културата е добавена стойност на обществото?”

В новия телевизионен сезон „Денят започва с култура” ще направи своеобразен експеримент, като поставя хора в нетипична за тях културна среда. Такива примери са: бийтбоксър на концерт класическа музика и пенсионер на графити фест. Техните реакции преди по време и след случката ще бъдат заснети и обобщени в риалити репортаж под мотото „Арестувани с култура”.

Културен портрет” представя в рамките на 2 минути културните интереси и предпочитания на значима личност в областта на културата, която гостува в студиото по актуален въпрос.

Как присъстват в различните култури по света на пръв поглед обикновени понятия и обекти като котката, тоалетната, шапката, пушенето и др? Отговори на тези въпроси, поднесени с чувство за хумор зрителите ще видят в „Културен фетиш”.

Скъсяването на връзката водещ-зрител продължава и тази есен. Всяко оригинално мнение и дори зрителски репортаж ще бъде адмириран с награда – хубава книга, билети за театър, балет, опера или кинопрожекция. Именно тези места и събития хората „от другата страна” на телевизионния екран могат да променят, моделират, да взимат активно участие и да коментират. „БНТ сбъдва мечти” ще среща хората с известни личности, звезди от културния афиш, ще ги води на снимачната площадка, зад кулисите на спектаклите, където могат да взимат автографи и т.н. През този сезон предаването ще акцентира и върху културния туризъм, който може да разшири неимоверно границите на територията за култура и образование.

* * * * * * *

Връзката със зрителите е основна мисия на предаването. Затова всеки четвъртък ще се излъчва и рубрика „Зрителят” с водещ Драгомир Драганов. Тя ще проследява избрано културно събитие през реакцията на зрител, предварително избран чрез игра на сайта на БНТ. Всяка седмица ще се задава въпрос, а най-аргументираният и атрактивен отговор ще бъде награден с посещение на избрано културно събитие (театрална постановка, музикални събития, кинопрожекции и т.н.). След избора на печеливш връчването на наградата, съответното събитие, както и реакциите и емоциите на победителя ще бъдат обобщени в репортаж. След излъчването на репортажа ще бъде обявяван в ефир следващия въпрос към зрителите. По този начин времето за събиране на отговори е 7 дни – до следващия четвъртък, когато се обявя зрителят, който ще отиде на даденото събитие, а в ефир се излъчва предишния победител и емоциите около наградата му.

Основна промяна в предаването има в петъчния модул, който ще се казва „Денят започва в библиотеката” и е естественото продължение на предаването „Библиотеката” (излъчвано до 2 юни т.г.). До момента, съботното предаване „Библиотеката” акцентираше върху смисловото съдържание на книгите. Новият модул се отваря към другите фактори в създаването и „ползването” на една книга – създателите на книжното тяло (графични дизайнери, илюстратори, реставратори) и крайният адресат на книгата – читатели, колекционери, библиотекари.

„Денят започва в библиотеката” ще сблъсква различни мнения за дадени книги- на читатели, критици, автори. Като институция в литературния живот у нас предаването ще организира дебати около определени литературни феномени, конкретни текстове или събития, ще показва различни литературни общества и техните публични или издателски прояви. Тъй като днес писането и четенето не са само кабинетни занимания, авторът и водещ на изданието Андрей Захариев ще обърне поглед и към събитията, свързани с публичния живот на книгите.

* * * * * * * *

Двете двойки основни водещи се запазват, уточняват от медията - това са Даниел Ненчев - Анна Ангелова и Георги Ангелов - Александра Гюзелева-Шани.



ИЗБРАНО