Почина режисьорът и актьор Иван Андонов

30 декември 2011 | 11:56 Дачев
Големият български режисьор Иван Андонов почина на 29 декември на 77-годишна възраст, съобщи БНТ.
Андонов е режисьор на някои от най-обичаните български филми - "Дами канят", "Вчера", "Опасен чар", "Адио, Рио", "Самодивско хоро". Освен като режисьор, Иван Андонов ще запомним и със забележителната си актьорска игра в "Един наивник на средна възраст", "Сватбите на Йоан Асен" и много други.

Роден е на 3 май 1934 г. в град Пловдив. Като дете, любимото му занимание е рисуването, но той ще се върне активно към него в един по-късен етап от живота си. Завършва театралната академия в София през 1956 г. Една година по-късно вече се снима като актьор в първия си игрален филм - “Години за любов” (1957 г.). На следващата – 1958 играе в един от незабравимите български филми – “На малкия остров” по сценарий на Валери Петров и под режисурата на Рангел Вълчанов.
В средата на 90-те режисира и емблематичния за българския преход сериал "Дунав мост".

"Няма да съобщаваме никакви подробности около края на Иван Андонов - изпълняваме неговото многократно изразявано и последно желание", каза Кирил Маричков, чиято сестра е съпруга на режисьора. "Иван Андонов казваше, че през живота си е правил много спектакли и циркове, затова не иска около края му да се прави нов спектакъл", допълни Маричков.
Съболезнователни телеграми до семейството на починалия режисьор изпратиха днес президентът Георги Първанов и министърът на културата Вежди Рашидов.

В памет на Иван Андонов, Българска национална телевизия тази вечер - 30 декември - от 22:00 ч. ще излъчи българския игрален филм „Вчера” (1987 г., студио "Бояна", премиера през януари 1988 г.) по сценария на Владо Даверов и Иван Андонов.
В ролите - София Кузева, Светла Тодорова, Христо Шопов, Георги Русев, Георги Стайков, Никола Рударов, Петър Попйорданов - Чочо, Павел Поппандов, Коста Цонев, Красимир Ранков и др. Музиката е на Кирил Маричков, оператор е Красимир Костов.

 По думите на проф. д-р Александър Янакиев, "филмът е носталгично и реалистично вглеждане в живота на елитните езикови училища от годините на социализма. Приятелство, предателство, любов, омраза - в затвореното микрообщество избуяват страсти и скандали от най-различно естество: от бременни ученички до най-новите плочи. Ефектното изпълнение на изгряващи звезди, съзаклятническата атмосфера и хитовата песен на Щурците" правят от "Вчера" култово произведение на българското кино."
Филмът може да бъде гледан и в интернет - Youtube.

БНТ Свят ще излъчи едно от последните интервюта на Иван Андонов, което той даде за предаването "Рецепта за култура" на Юрий Дачев.




ИЗБРАНО