Da Vinci Learning - програмни акценти през февруари

5 февруари 2016 | 12:18 Дачев
Премиера за децата: "Изглежда супер - Сфери"
7 февруари 2016 г., неделя в 18:30 часа
 
Защо наоколо винаги има мехурчета? Защо мажоретките в основата на пирамидата не биват смачквани? Дали мегафонът наистина помага да чуете шепот от другия край на футболния стадион? Отговорите на тези въпроси се крият в геометрията!
 
С помощта на песни, пародии и ексцентрични предизвикателства Лук Кул помага на нашия водещ Хамза и неговата пакостлива котка-робот да намерят отговора на математическите загадки. Във всеки епизод на помощ на Хамза се отзовават реални деца, които търсят модели, правят практически експерименти и решават впечатляващи загадки. Кой би предположил, че математиката може да бъде толкова забавна?
 
Гледайте предаването, за да видите необичайното информативно интервю с мумия, която знае всичко за пирамидите, с пингвин – специалист по аеродинамика и дори с човешко гюле! И не се изненадвайте, ако някой от гостите започне да пее.

* * * * * * *

За Деня на Свети Валентин: "Разходки във времето - Битки и любов" (филм за децата)
14 февруари 2016 в 17:30
 
Историята на любовта е съпътствана от различни странни обичаи и ритуали; всъщност, много древни култури са се бояли от любовта, като от чума. За да покажат на Шакира как са изглеждали нещата в действителност, Сам и Джен отлитат назад във времето в 800 година сл.н.е., за да участват в една традиционна готска сватба
В онези времена другарите на младоженеца наистина са били ‘Рицари на булката’, които са я придружавали до мястото на церемонията, за да не й позволят да избяга; шаферът е изпълнявал ролята на бодигард, който е трябвало да неутрализира евентуалните съперници на младоженеца, които биха могли да се появят на сватбата; а сватбената торта не е била предназначена за ядене, а за да замерват булката с нея.  
 
И в допълнение към странните сватбени обичаи от миналото, Шакира научава от първо лице, че представата за любовта е създадена от скитащите трубадури; че консервативните викторианци са се научили да флиртуват с помощта на носни кърпички и ветрила; и че много от любовните разпри през 19ти век са се решавали чрез дуел.



ИЗБРАНО