Водопад „Райското пръскало” и пещера ”Съева дупка” по TVT

25 май 2015 | 09:00 Дачев
ПРЕМИЕРИ по TVT: 
Водопад „Райското пръскало” (премиера) 
(късометражен информационен филм за природен и екологичен туризъм)
 
В северното подножие на най-високия връх в Стара планина – връх Ботев, от Райските скали се спуска най-високият водопад на Балканския полуостров и в България – Райското пръскало – 124 метра и половина. Притихнал под внушителния мемориал на националния ни поет Христо Ботев, Калофер е най-добрият изходен пункт за природните красоти в „Джендема”, местността Рай и Природен парк „Централен Балкан”.
Излъчване в седмицата от 25 до 31 май 2015 г., в рубриката „Посоки” в рамките на информационния блок на TVT „Туризъм инфо”.
 
Пещера „Съевата дупка” (премиера) 
(късометражен информационен филм за природен, познавателен и семеен туризъм)
 
Съевата дупка е образувана преди повече от 1 милион години в масив от тектонски варовици. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване. Наречена е на имената на братята Съе и Сею, които са се укривали тук от турците по време на робството. Днес е една от малкото осветени пещери у нас, които са подходящи за посещение от всички желаещи...
Излъчване в седмицата от 25 до 31 май 2015 г., в рубриката „100 национални туристически обекта” в рамките на информационния блок на TVT „Туризъм инфо”.
 
АКЦЕНТИ по TVT: 
Мълчалива красота (образователен филм за арт туризъм и занаяти) 
– само по TVT в неделя, 31 май 2015 г., от 14:00, от 20:00 и от 23:00 ч.
 
Към корените на един от традиционите български занаяти отвежда филмът „Мълчалива красота” на автора Златка Митровска, който Телевизия Туризъм ще покаже в последния ден на май месец.  Иглата и конците били дълги години като продължения на ръцете за поколения български жени. Бод след бод, шев след шев... Така те достигнали до истински шедьоври на народното ни  творчество. Везането и изработката на кене днес все още са живота за много от тях. И ето как по шевиците разцъфтяват ружи, вият се лозници, зреят череши и ябълки, разпукват се житени зърна... Това е занаятът на женските ръце. На него е посветен документалният филм „Мълчалива красота” само по Телевизия Туризъм.
 


ИЗБРАНО