Da Vinci Learning на Нова година: ”Науката на празнуването”

18 декември 2014 | 12:52 Дачев
В своята рубрика "Сурова наука", немският научнопопулярен канал ни предлага два късометражни документални филма на 31 декември 2014 г.:
 
"Науката на празнуването"
(21:00 ч.)
 
„Сурова наука“ се установява на остров Кариаку, близо до Гренада. В една изоставена фабрика за производство на вар петима храбри учени поставят природата и себе си на изпитание. Те не разполагат със специални инструменти или прибори, освен материалите от фабриката, своята изобретателност, въображение и знания. 
 
Този път научното предизвикателство обещава да бъде забавно, тъй като учените трябва да произведат фойерверки с реални ракети. Освен това, те трябва да осигурят музикално озвучаване на празника, а изпълнението на музика без налични инструменти не е лесна работа. Така че, задачата е да се изработят инструменти, които да могат да произвеждат звуци, подходящи за празненство. 
 
Основната съставка на фойерверките е барутът, който също трябва да се набави по някакъв начин. Както обикновено, екипът разполага с три дни, за да отговори на предизвикателството.
 
* * * * * * *
 
"Фойерверки: Китай"
(21:30 ч.)
 
Това е нощта на големите празненства и чествания по цял свят. Впечатляващите цветове и фантастичните експлозии имат за цел да предизвикат изумление. Но, зад ослепителната еуфория от цветове и звуци се крие една още по-удивителна 2000-годишна история на изследвания и разработки.
 
Как са създадени фойерверките? Каква наука се крие зад тези ослепителни демонстрации? Как се е развивала технологията на фойерверките през вековете? Отговорите се намират в Китай – родината на фойерверките.
 
Фойерверките присъстват в китайската култура от векове. Те се използват при всякакви специални поводи – от рождени дни, сватби и погребения до официални церемонии и новогодишни празненства. Китайската дума за фойерверки буквално означава “огнено цвете” – подходящо описание за огнените божури и звездните изригвания, които осветяват небето. Древните китайци са изобретили фойерверките като естествено продължение на друго китайско изобретение – барута. 


ИЗБРАНО