Туристически премиери тази седмица

23 ноември 2014 | 09:43 Дачев
Тонзос – магията на Тунджа (късометражен документален филм за семеен туризъм) – премиера по TVT от 24 до 30 ноември 2014 г., в понеделник, четвъртък и неделя от 10:45, от 16:45 и от 21:45 ч. 
 
Късометражният филм „Тонзос – магията на Тунджа” е евдо вълнуващо пътуване от миналото на поречието на голявата българска река, като например античния град Кабиле, до най-големите забележителности в общините Тунджа, Ямбол, Стралджа и Болярово, обединени в общ туристически маршрут.
 
Филмът разказва за богатото историческо минало на тези плодородни земи, културното наследство, завещано от дедите ни, съвременните постижения на българския гений, топлата и широка душевност на жителите на Ямболска област. Това са градове и села, привличали велики владетели, големи артисти и дали на света забележителни българи.
 
* * * * * * *
 
АКЦЕНТИ
 
Сърцето на Бялата планина (образователен филм за планински туризъм) 
– по TVT в седмицата от 24 до 30 ноември 2014 г.: в сряда от 21:00 ч.; в четвъртък от 7:00 и от 18:00 ч.; и в събота от 15:00 ч.
 
Филмът ”Сърцето на Бялата планина” отвежда до най-обичаната българска планина – Пирин. Отдалеч тя изглежда строга и трудно достъпна. Но колкото по-близо си до нея, чувстваш как отваря обятията си с готовност да те приеме. Още тогава започва да се заражда любовта, от която никой, доближил се близо до Пирин, не може да се освободи. Защото чувството, че си станал част от него, е завинаги... Едно 27-минутно любуване на планината и на света от над 2000 метра височина - удоволствие за богоизбрани...
 
Кромлехът при село Долни Главанак (късометражни филми за културно-исторически туризъм) – в седмицата от 24 до 30 ноември, всеки ден в рубриката „Посоки” в рамките на блока „Туризъм инфо”
 
Това са два обекта на мегалитната култура от зората на човешката цивилизация в България. И двата се намират недалеч един от друг – единият край източно-родопското село Долни Главанак, а другият край сакарското село Хлябово. Първият е най-популярният кромлех в България, известен и като „Българският Стоунхендж”. А вторият – най-известният и представителен долмен у нас – предтеча на по-късните тракийски гробници.


ИЗБРАНО