Мерките за „превъзпитание” в ГДР в bTV Репортерите

30 октомври 2014 | 13:43 Дачев
Ивайло Везенков надниква в „Очите на страха”, а Кристина Баксанова разказва за мерките за „Превъзпитание” в ГДР - тази събота и неделя в bTV Репортерите от 19.30 часа.
 
Събота, 1 ноември 2014:
В документалния филм на Ивайло Везенков и операторите Александр Осиченко и Любомир Димитров „Очите на страха” науката води тежка битка с псевдонауката.
 
Бумът на комуникациите през последните години направи възможно споделянето на всякаква информация толкова лесно, колкото и поемането на въздух. В морето от новини, обаче, безкритичността може да се окаже лош съветник и да ни направи последователи или наблюдатели на стотици групи, които напълно отричат науката и еволюцията. 
 
Други стигат и по-далече, като разпространяват шокиращи теории, целящи да всяват страх. Страхът от края на света или страхът от световен заговор срещу човечеството са само малка част от примерите.
 
Съвременното общество трябва да извърви дълъг път преди да разбере, че псевдонауката не е безобидна игра и става истински опасна, когато замъглява разума и прави хората безкритични консуматори.
 
* * * * * * *
 
Неделя, 2 ноември 2014:
Материалът „Превъзпитание” (нем. - „Umerziehung”) е дело на Кристина Баксанова, оператора Борис Пинтев и монтажиста Иво Богатев. В него се разказва за годините на социализма, в които „Торгау” (Torgau) е дума-кошмар за юношите в ГДР. 
 
Това е най-строгият трудово-възпитателен интернат в бившата Източна Германия. Разкрит е през 60-те години на 20 век, след издигането на Берлинската стена, когато все повече младежи правят опити да избягат на Запад.
 
Домът е единствен по рода си и в него се прилага „Umerziehung” - система на превъзпитание. До падането на Берлинската стена, методите са приложени на над 4 000 „буйни” младежи. Какво представлява системата, как променя личността и какви са последиците, разказва един от оцелелите.
 
За първи път след 42 години бившият „възпитаник” Ралф заедно с екипа на bTV влиза отново в „карцера” и преживява най-тежките си моменти. Зрителите ще научат и какви акции се провеждат в България срещу младежите-противници на социалистическите правила, кои според ДС и МВР са „хулиганите” и какво пазят архивите за тях. 
 


ИЗБРАНО