”По следите на легендите” - филм на месец август по TVT

27 юли 2014 | 09:42 Дачев
"По следите на легендите" е образователен филм за културно-исторически и морски туризъм.
По телевизия "Туризъм" – всяка събота през месец август 2014 г., от 16:00 и от 22:00 ч. 
 
Във времената, когато боговете живеели заедно с хората, Язон бил пратен да търси Златното руно... През 1973-та година един инжинер открива край брега на българското северно Черноморие доказателство. То показва колко на север са могли да достигнат преди четири хилядолетия егейските мореплаватели.
 
Какво още свързва тези две истории? Във филма е пропусната и природата на Северния бряг, чиито настръхнали червеникави скали около нос Калиакра, Яйлата и Камен бряг крият толкова тайни. И които Черно море дълбае от векове, без да успее да заличи следите, останли от нашите древни предшественици. А може би не е и искало да го направи.
 
Един филм за легендите и смисъла на всяко пътешествие. Тук истинското съкровище не е Златното руно, а невероятната прелест на този привидно безплоден и суров бряг, който покорява със своята първична хубост.
 
Филмът е носител на голямата награда от фестивала за туристически филм „На източния бряг на Европа” във Велико Търново.
 
* * * * * * *
 
ПРЕМИЕРИ в рубриката ПОСОКИ през седмицата:
 
Тетевенска екопътека (премиера) – късометражен филм, посветен на изумително красивия Тетевенски край. 
Не едно са нещата, които си струва да бъдат посетени тук. Тетевенската екопътека отвежда любознателния турист от центъра на планинския градец по живописното дефиле на река Козница през букови гори и дървени мостчета до невероятния водопад Скока....  
 
Излъчване в седмицата от 28 юли до 3 август 2014 г.:  в понеделник, сряда, петък и неделя в рубриката „Посоки” в рамките на информационния блок на TVT „Туризъм инфо”.
 
 
Побитите камъни (премиера) – късометражен филм, посветен на скалния феномен, разположен около стария път между Варна и Девня. 
Туристическите справочници отдавна търсят най-сензационното описание за мястото, което варненци открай време са нарекли просто Побитите камъни. Всъщност става дума за миниатюрна пясъчна пустиня, осеяна с каменни колони, чиито причудливи форми изкушават въображението....  
 
Излъчване в седмицата от 28 юли до 3 август 2014 г.:  във вторник, четвъртък и събота в рубриката „Посоки” в рамките на информационния блок на TVT „Туризъм инфо”.
 
ПРЕМИЕРИ НА КЛИПОВЕ
 
Нови клипове от Панагюрище ще бъдат завъртени в рубриките „Пощенска картичка от...” и „Гледки от България”, които се излъчват в рамките на блока „Туризъм инфо” по TVT.  В първите две седмици на август 2014 г. зрителите на Телевизия Туризъм ще имат възможността да разгледат премиерно обновените експозиции на къщата на Райна Княгиня и останалите възрожденски къщи в града -  Дудековата, Лековата, Тутевата, Хаджидимитровите... Ще бъдат показани и кадри от световния Фестивал на фоейрверките, който се провежда в Панагюрище от 2013 г. насам. 
Блокът „Туризъм инфо” се излъчва между филмовата програма на телевизията – от всеки половин до началото на следващия кръгъл час.
 
ПРЕМИЕРА в новата рубрика „Тема на седмицата”
 
България: природа (късометражен информационен филм) 
– премиера по TVT новата рубрика „Тема на седмицата” от 28 юли до 3 август 2014 г. в рамките на блока „Туризъм инфо”.
 
От най-високите върхове на Балканите в планините Рила и Пирин, до най-източната точка на полуострова – нос Шабла на Черно море, и от най-голямата европейска река Дунав до ширналите се Родопски планини – това са множество и неподозирани гледки, впечатляващи места, хиляди забележителности и моменти, от които да ви спре дъха. Това е България – страна, която си струва да откриете, да посетите, да почувствате и изживеете!... Когато излезнете от българските градове, изненадите следват една след друга. Независимо дали сте в Дунавската равнина или Тракийската низина. Без значение дали стигате до някое от крайните кътчета на страната. Като например планината Странджа и нейните най-източни разклонения, където река Велека е избрала най-красивия начин да се влее в Черно море... Всичко това в новия информационен филм „България: природа”.


ИЗБРАНО