Евроизборите по БНТ1 и БНТ2

23 април 2014 | 17:32 Дачев
Три специални телевизионни формата
по БНТ2:
Клипове
Диспути
"Европейско/местно време"
"Избирателят пита"
"Изборен дневник" (репортажи)

по БНТ1
„Гласовете на Европа” (репортажи, портрети, блиц интервюта)
рубрика „Гласоводител” в предаването „Референдум”
дебати в предаването "Панорама"
три предизборни диспута
предизборни клипове

на живо - диспут от Брюксел за председател на ЕК

* * * * * * *

В рамките на предизборната кампания БНТ 2 ще излъчи безплатни встъпителни (25 април) и заключителни (23 май) клипове. Те ще бъдат  обособени в блок и ще се излъчат веднага след информационната емисия „България 19:30“.
Платени агитационни клипове в програмата на БНТ 2 по време на цялата кампания ще се излъчват между отделните предавания на телевизията в два часови пояса: от 06:00 до 12:00 и от 19:00 до 22:00.

Всеки от регионалните телевизионни центрове също ще предостави телевизионно време за безплатни диспути, които ще се излъчват директно по БНТ2.
Първият ще се състои в Русе на 28 април с водещ Роман Сушков. На 29 април Камен Коларов ще води диспута от Пловдив, на 8 май Светлана Ганчева е домакин на този във Варна, а на 9 май  - Николай Янев във Варна. Дебатите ще бъдат излъчени от 17:00 до 18:00 часа.

БНТ 2 ще има три специални телевизионни формата по време на кампанията:
 
Европейско/местно време” е 30-минутно предаване, което ще се излъчва от 7 до 22 май. В него кандидатите за депутати в Европейския парламент ще отговарят на предварително записани въпроси на жителите на конкретните региони. Началният час е 17:30, от понеделник до четвъртък.
 
В „Избирателят пита” водещите от телевизионните центрове ще интервюират претендентите. 7-минутните записи ще се излъчват по време на цялата кампания от понеделник до петък след регионалните новини в 21:30 часа, а събота и неделя – в пояса 18:00-23 часа.
 
БНТ 2 ще предложи време в програмата си за репортажи до 1 минута от конкретни прояви на кандидатите в регионите на Благоевград, Варна, Пловдив и Русе, които ще се излъчват в предаването „Изборен дневник”.
Той ще е в ефир от понеделник до неделя в 19:25 часа.
 
* * * * * * *

Ново предаване, посветено на Евроизбори 2014, стартира на 25 април по БНТ1.
Форматът се нарича „Гласовете на Европа” и ще се излъчва всеки ден от 20:30 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас” и преди спортните новини и прогнозата за времето.
 
Предаването ще съдържа репортажи и различни рубрики, сред които „Това съм аз” – портрет на кандидатите за евродепутати и „5 въпроса”- блиц интервюта на запис с претендентите. 
 
Водещи на „Гласовете на Европа” са Аделина Радева, Нора Арсова и Спас Кьосев. Освен предизборната обстановка в България, те ще проследят и кампанията в Европа.
 
* * * * * * *
 
БНТ дава и още възможности на кандидатите за присъствие в праймтайм по канал БНТ1 – рубриката „Гласоводител” в предаването „Референдум”, както и дебатите в „Панорама”. 
 
По БНТ1 са предвидени три предизборни диспута. Те ще се проведат на 30 април, 7 май и 14 май от 16:30 часа.
Водещи са Надя Обретенова, Марин Маринов и Марио Гаврилов. Дебатите са безплатни и в тях партиите ще участват според жребия, изтеглен от ЦИК. 
 
Встъпителните и заключителните предизборни клипове по БНТ също ще бъдат безплатни.
 
„Предлагаме много повече опции на партиите, отколкото Изборният кодекс ни задължава. Даваме тези възможности, по-голямата част от които безплатни, спазвайки принципа на равнопоставеност и значимост на всички кандидати. Оставаме верни и на зрителите, които също могат да бъдат активни участници в кампанията. Нашите репортери ще намират точните отговори на всички въпроси, изпратени до БНТ” – заяви директорът на дирекция „Информация” Даниел Чипев. 
 
* * * * * * *
 
На 15 май от 22 часа БНТ ще излъчи на живо и диспута от Брюксел между кандидатите за председател на Европейската комисия (ЕК).
 
Предаването се продуцира от Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ и негов водещ е италианската журналистка Моника Маджони. 
 


ИЗБРАНО