Отново подпалиха колата на Шикерова, становище на bTV

2 април 2014 | 14:12 Дачев
Колата на водещата на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова е запалена тази нощ. Това е втори палеж на неин автомобил.

Колата е пламнала около полунощ пред дома ѝ в кв. "Гео Милев", а първият сигнал на телефон 112 е подаден четири минути след 12 ч., съобщи bTV.
Първи съседите от блока са видяли огъня, обадили се на водещата и в пожарната. Пет минути по-късно огнеборците вече са гасили колата, съседите също се включват, но колата е изгоряла напълно.

Директорът на Столичната дирекция на МВР Ивайло Спиридонов коментира, че най-вероятно палежът е свързан с работата на Шикерова като журналист.
„Около 00:08 ч. в дежурната е получен сигнал за горящ автомобил, 5 минути по-късно е отишъл екип на пожарната. Извършен е оглед и около 15 минути по-късно при автомобила е слязла и г-жа Шикерова”, разказа Спиридонов. По думите му, снощи е бил извършен оглед и са събрани веществени доказателства, а днес огледът ще продължи в по-широк периметър. Разследващите ще разговарят и с мъжа, който е подал сигнала.

„Няма да коментирам доказателствата. За момента нямаме категорични доказателства, че става дума за умишлен палеж, защото колата е изгоряла напълно” - обясни още директорът на СДВР.

* * * * * * *

Генка Шикерова заподозря умишлен палеж. "Това ни каза снощи експертът от пожарната – колата е била залята откъм купето. Този път беше много добре полята, изгоря напълно”, разказа водещата. „Неприятно е, но важното е, че сме здрави”, каза тя в ефира на предаването "Тази сутрин" след 6:30 ч.

Това е втори палеж на неин автомобил. Личната ѝ кола бе подпалена миналия септември пред дома ѝ. Извършителите още не са заловени, а мотивите им не са известни. От Хелзинкския комитет призоваха тогава полицията "опитът за сплашване на журналист" да бъде разследван.

* * * * * * *

По-късно днес от bTV Media Group изпратиха свое становище във връзка с втория умишлен палеж на автомобил на Генка Шикерова:
 
Посегателството над журналист е директна заплаха към цялото българско общество
 
Във връзка с втория умишлен палеж на автомобил на Генка Шикерова, bTV Media Group изразява искрената си съпричастност и подкрепата си към знаковия журналист на bTV и нейните близки. 
 
Това не е първият случай на нападение и агресия към журналист от bTV в последните месеци. Медиата ще предприеме всички необходими действия, за да изпрати ясно послание към лицата, които проявяват агресия над журналисти. Продължаваме да търсим истината! Днес, повече от всякога. 
 
Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес. Само по този начин медиите могат да изпълнят функцията си на четвърта власт, на която българските граждани да могат да разчитат. В същото време ние разчитаме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега.
 
Благодарим на всички зрители, колеги и приятели, които изразиха подкрепата си. Бързата реакция на обществото и журналистическата гилдия е показателна за високата нетърпимост към проявата на агресия.  
 
Екипът на bTV призовава цялата общественост и медии да обединим усилия, за да не остане неразкрито поредното престъпление, което застрашава най-ценното: човешкия живот.


ИЗБРАНО