Незрящият Ивайло Донков спечели ”Гласът на България”

28 май 2013 | 02:46 Дачев
Варненецът бе на финал срещу бургазлийката Kрасимира Иванова

Зрителите дадоха по-голяма подкрепа за тенора на Ивайло - 54% срещу 46% за Красимира.
Наградата за победителя в „Гласът на България" е 5-седмично обучение в престижния музикален колеж Бъркли в Бостън.

Останалите двама финалисти - Тодор Георгиев и Васил Чергов - отпаднаха от шоуто след първия етап на финалното съревнование.

28-годишният Ивайло, който представяше отбора на Миро, заплени публиката с оперно пеене. В момента той е безработен, като печели от ангажименти на свободна практика. Една от мечтите му бе да застане рамо до рамо с Ку-ку бенд.
"Еуфорията е голяма в момент, когато човек се чувства обичан и оценен", каза щастливият победител. Ивайло приел да участва, защото смята, че след като един певец го видят по телевизията, му се отварят широко вратите за реализация. Мечтата му е била да стане актьор, но съдбата е решила друго. „Чувствам се много добре от това, че многобройната публика ме хареса. Благодаря за това. Не го очаквах, но ще му се насладя” – това сподели победителят във втория сезон на „Гласът на България”.

* * * * * * *

Ивайло Донков се занимава с музика от 5-годишен. Роден е през 1985 г. в град Варна. През периода 1991-2002 г. е възпитаник на училището за незрящи „Проф. Иван Шишманов” в родния си град, специалност "Kласическо пеене". През 2005 г. завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” в родния си град Варна, а след това и Националната музикална академия (НМА) „Проф. Панчо Владигеров” в София, където се дипломира по специалност "Класическо пеене" в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Константинова, където е специализант понастоящем. От 2008 г. насам Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика със съдействието на органиста Янко Маринов.

Ивайло съчетава обучението си с активна концертна дейност. През 2008 г. участва в конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, където получава Трета награда. През септември 2010 г., заедно със сопраното Миглена Павлова, са удостоени с Първа награда и „Специална награда за барокова и ренесансова музика” в категория Ансамблово класическо пеене, втора възрастова група, на конкурса „Надежди, таланти, майстори”, гр. Добрич.

Красимира Иванова, обучавана по време на шоуто от Данчо Караджов, не успя да покори зрителите с богатия си гласов диапазон. Тя има зад гърба си участие в "Music Idol" и не може да се оплаче от липса на участия като певица. Тя е сестра на Нели Иванова - първия победител в българския "Сървайвър".

"Всичко стана супер спонтанно, направих го най-вече заради близките си", обяснява тя решението си да участва в "Гласът на България". Началото на нейните занимания с музика идва от караоке бар, където е забелязана от музикантите от бургаска банда. "Присъединих се към тях и заминахме в Скандинавието", разказва тя.



ИЗБРАНО