”Атака” заклейми турските сериали

8 юли 2010 | 14:02 Дачев

След няколко месеца на мълчание, партия "Атака" отново заговори за инвазията на ислямски фундаментализъм  в България. Лидерът на партията Волен Сидеров  дори и заклейми излъчването на турски сериали по националните телевизии (bTV и Нова телевизия).
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова ДПС да обяви позицията си за намерението на организация „Бултюрк” да проведе допитване сред български турци. В анонимната анкета, която 1000 турци трябва да попълнят, има въпроси като  "Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България?" и "Желаете ли да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри". В Кърджали, Шумен и Търговище вече е имало такива сондажи. Вчера шуменската организация на "Атака" се обяви против инициативата.

"Организацията "Бултюрк", съставена от граждани на България, които са се преселили в Турция, провежда гигантска провокация към българската национална идентичност в България", заяви днес на пресконференция в Народното събрание Сидеров. Формацията информира за влак, който обикалял из територията на страната, като пътниците му провеждали анкета дали градовете със смесено население да върнат старите си османски имена. Оттам не казаха от колко време се прави тази анкета, но според тях инициативата провокирала българската идентичност. Сидеров, който е ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, вече е поискал среща с премиера Бойко Борисов, сезирал е спецагенцията и е поискал и доклад.

Ето какво каза Волен Сидеров за излъчването на турските сериали и анкетьорите, които ги нарече представители на изселническата организация "Бултюрк":
„Разбира се, че ги правим като част от инвазията и част от турската държавна политика, защото те са субсидирани, платени, те са много добре финансирани. Това е част от една пропаганда, която показва Турция като една европейска, едва ли не светска държава, което далеч не е така. В момента Турция се управлява от едно проислямистко правителство. Анкетата предвижда в осем български града със смесено население да се отговаря на въпроси - дали България се е отказала от асимилаторската си политика; как биха искали да бъдат погребани мюсюлмани с християнски имена; трябва ли турският език да стане задължителен; дали желаят назначаването на мюфтиите да става с одобрението на Истанбул. Това са въпроси, които питат анкетьорите. На въпроса кой от българските държавници е допринесъл най-много за етническия мир, анкетираните имат три опции да отговорят и те са: Александър Стамболийски; Тодор Живков и Георги Димитров. На въпроса коя е прародината на българите, има също три опции: Андите; Скандинавия; Алтайските планини. Да завърша и с най-важното - дали сте съгласни Момчилград да се прекръсти на Мастанли, Ардино - на Егридере и Крумовград - на Кошукавак".

„За нас е важно да се изясни дали няма някаква покана от изпълнителната власт, от общинската власт и ако е така, това да стане ясно, за да има най-малкото морална присъда. Никой нормален българин не може да приеме да бъде поканен тук някой, който да променя българската национална идентичност, да иска да поставя мюсюлмански имена на български градове и да провокира напрежение", категоричен бе Волен Сидеров.

Цялата парламентарна група на "Атака" излезе от сградата на парламента, за да провери сигнал за анкетьори, които се намирали на площад "Александър Невски" в София.
В същото време в пленарната зала продължават дебатите за актуализацията на бюджета. "Атака", които подкрепят правителството, все още не са взели позиция по темите, които се дебатират.
 



ИЗБРАНО